Mulţi dintre noi ne aflăm în situaţia în care, după sărbători, dorim să slăbim cele câteva kilograme acumulate la mesele tradiţionale. Medicii ne sfătuiesc sa consumăm cât mai multe crudităţi, iar merele sunt poate cele mai populare fructe, pe care le găsim pe piaţă sub toate formele şi culorile, tot timpul anului.
Indiferent de ce tip de mere alegeţi să mâncaţi, aceste fructe oferă multe beneficii, nu doar pentru siluetă, ci şi pentru sănătate, în general. Odată ce veţi afla efectele pozitive ale merelor asupra sănătăţii, veţi dori să le includeţi în meniul zilnic.
Un măr pe zi vă ajută să slăbiţi
„După excesele făcute de sărbători este recomandată o alimentaţie cât mai naturală, bazată pe salate, legume şi fructe”, declară dr. Monica Grasa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Consumul unui măr pe zi ajută la eliminarea centimetrilor în plus din jurul taliei. Merele sunt bogate în fibre, care contribuie la menţinerea stării de saţietate pentru mai mult timp. Cercetătorii americani de la Florida State University au demonstrat că persoanele care au consumat un măr pe zi timp de şase luni au scăzut în greutate.
Scad colesterolul
Alimentele de la masa de sărbători au contribuit cu siguranţă la creşterea nivelului de colesterol, principala cauză a bolilor de inimă. În 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces la nivel global, iar numărul cazurilor se află în creştere.
Din fericire, merele ajută la diminuarea colesterolului din sânge. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, consumul a două mere pe zi, timp de trei luni, poate să scadă colesterolul LDL – „colesterolul rău” – şi să crească nivelul colesterolului HDL – „colesterolul bun” – cu până la patru procente.
Merele scad riscul de diabet
Fructele tind să fie bogate în zahăr, fapt ce îi determină pe diabetici să stea departe de ele. Vestea bună este că merele nu pun această problemă, ci dimpotrivă, contribuie la reducerea riscului de diabet. Conform unui studiu publicat în „Molecular Biology Reports”, merele conţin floridzină, un compus care scade glicemia şi ameliorează simptomele diabetului, inclusiv senzaţia de sete şi urinarea frecventă. Acelaşi studiu confirmă capacitatea floridzinei de a scădea colesterolul şi de a contribui la eliminarea kilogramelor în plus.
Protecţie împotriva cancerului
Cancerul poate afecta pe oricine. Totuşi, ceva atât de simplu precum consumul unui măr pe zi vă va proteja de cancer. Cercetătorii de la Institutul German de Cercetare a Cancerului precizează în revista „Planta Medica” faptul că, datorită conţinutului de polifenoli şi antioxidanţi, merele ajută organismul în lupta împotriva cancerului de piele şi mamar, iar consumul unui măr pe zi contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar şi de colon.