Medicii le recomandă mereu pacienților să își înceapă ziua cu o linguriță de miere. De ce? Pentru că mierea este un adjuvant excelent în tratamentul afecțiunilor respiratorii, dar și în cele hepatice, cardiace ori pentru cicatrizarea unor semne care apar din cauza acneei.
Totodată, manifestările răcelilor, cum ar fi nasul înfundat, răspund destul de bine la inhalațiile cu miere, care trebuie dizolvată în apă fierbinte. „Substanța volatilă, uleiurile și flavonoizii vor desfunda căile respiratorii. La această compoziție puteți adăuga o linguriță de tinctură de propolis”, susţine dr. Cristina Mateescu.
Tot pentru eliberarea căilor respiratorii, este indicat să beţi ceaiuri calde cu miere. „Dacă puneţi miere într-o băutură caldă, efectul este relaxant, liniștitor și de aceea se recomandă la culcare, când aveţi insomnii”, a explicat medicul.
Specialistul a precizat că, în cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic, vitamine și proteine, iar studiile arată că mierea acționează la nivelul aparatului digestiv, ajutând la asimilarea alimentelor. În acelaşi timp, mierea este utilă și pentru problemele intestinale cronice, precum constipația sau ulcerul duodenal. De fapt, mierea este elementul dulce care hrănește celula hepatică și este bine ca persoanele care suferă de boli hepatice să înlocuiască zahărul din alimentație cu miere. Dacă boala nu este asociată cu diabet, mierea e bună și pentru cardiaci, fiind un excelent tonic pentru mușchiul cardiac. Chiar și o palpitație ușoară se liniștește cu o linguriță de miere dizolvată într-un pahar cu apă.