Bolnavii de tuberculoză se află din nou în vizorul autorităţilor.Ministerul Sănătăţii a lansat un program de monitorizare dedicat bolnavilor de tuberculoză prin dezvoltarea unei reţele medicale care să asigure tratamentul şi serviciile de îngrijire specifice. Planul a fost demarat în prezenţa Comisarului european John Dalli şi al directorului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Szuszanna Jakab.
„Suntem preocupaţi să identificăm toate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă şi să asigurăm accesul pacienţilor la tratament. Am dezvoltat, împreună cu reţeaua anti-tuberculoză, un program care să răspundă acestor deziderate. Dorim să asigurăm un tratament eficient pentru toţi pacienţii diagnosticaţi, care să nu cunoască discontinuităţi datorate unor impedimente administrative, iar evoluţia pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluţie nefavorabilă ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice”, a declarat, ieri, dr. Vasile Cepoi, cu ocazia lansării Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România.
Această nouă reţea de servicii medicale urmăreşte identificarea cazurilor de tuberculoză şi diagnosticarea corectă a acestora, managementul individualizat al cazurilor, dar şi atenţia acordată grupurilor cu risc sever de transmitere a bolii.
Tuberculoza este recunoscută drept o problemă de sănătate publică. Această boală a intrat în atenţia medicilor după ce creşterea numărului de cazuri a fost determinată de Mycobacterium tuberculosis, o tulpină rezistentă la tratament.