Castraveții sunt bogați în substanțe nutritive, însă unul dintre cele mai mari merite ale lor este acela că hidratează organismul, datorită conținutului mare de apă. Potrivit medicilor, castraveții sunt săraci din punct de vedere caloric, dar reprezintă o sursă de vitamina A, vitamina C, vitamine B, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu. Aceste plante din familia Cucurbitaceae conțin și antioxidanți, fibre și enzime care stabilizează și îmbunătățesc procesul digestiv. Deși mulți oameni elimină coaja, crezând că este amară, este bine de știut că doar unii castraveți au coaja amară, însă cei mai mulți, nu, deci pot fi consumați cu totul, deoarece coaja conține multe dintre aceste substanțe nutritive enumerate.
De aceea, este bine ca, după ce ați spălat castraveții, să tăiați câte puțin din fiecare cu tot cu coajă și să gustați pentru a vă da seama dacă-i amară sau nu. Atenție, însă, la spălarea fructelor și legumelor, care sunt stropite cu diferite substanțe înainte și după ce sunt culese. În general, orice legumă sau fruct trebuie să stea cel puțin un minut sub un jet puternic de apă timp în care este frecată coaja pentru a elimina aceste substanțe. Apoi, trebuie puse într-un vas cu apă și bicarbonat și lăsate 15 minute, apoi spălate cu apa respectivă, după care clătite cu apă curată.