22 Ianuarie 2020
864 accesări
0 comentarii

Ne aflăm în plin sezon de gripă, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți la cum protejăm sănătatea. În primul rând, a declarat dr. Mihaela Comșa, cei mai expuși la boală, dintre copii, sunt sugarii cu vârsta sub șase luni, iar aceștia nu pot fi vaccinați.

„Soluția este ca femeia gravidă să se vaccineze antigripal, iar în jurul celui mic să fie respectate foarte strict regulile de igienă. De asemenea, nu mergem cu un astfel de copil în spații aglomerate. În cazul celor care frecventează colectivitatea zi de zi, fiți mai atenți la simptomele copilului: nas înfundat, tuse, dureri de cap”, este sfatul dr. Mihaela Comşa.

Medicul a precizat că un virus gripal este cel mai adesea transmis de la copil la copil prin strănut sau tuse. Trebuie precizat, însă, că virusul poate trăi o perioadă scurtă de timp pe diferite suprafețe, precum butoane, jucării, pixuri sau creioane, telefoane, haine. Virusul poate fi, de asemenea, trecut prin ustensilele alimentare comune și băuturi. Totodată, copilul poate contacta un virus de gripă punând mâna pe ceva care a fost atins de o persoană infectată și apoi își atinge gura, nasul sau ochii.

„De regulă, persoanele sunt cele mai contagioase cu 24 de ore înainte de începerea simptomelor și continuă în următoarele 4-5 zile, când simptomele sunt cele mai active. Spre exemplu, virusul gripal trăiește 1-2 zile pe suprafețele dure, 15 minute pe hârtie și câteva minute pe piele.

Riscul de a-i infecta pe alții se oprește, de obicei, în jurul zilei a șaptea de boală. De asemenea, virusul gripal este distrus de soare, detergenți, dezinfectante și mai ales prin fierbere. Nu uitați, este posibil ca sugarii să nu prezinte semnele clinice specifice gripei, la aceștia simptomele putând sugera o infecție bacteriană”, afirmă medicul.

În ce situații mergeți la medic

Gripa la sugarii cu vârsta sub șase luni este rară, iar simptomatologia este reprezentată de letargie și alimentație dificilă. În cazul copiilor care merg la grădiniță sau la școală, izolarea copilului la domiciliu și repausul la pat sunt obligatorii. Rețineți, însă, abia după scăderea febrei, copilul se poate întoarce la cursuri. Între timp, dați-i acestuia să consume cât mai multe lichide. Dacă are nasul înfundat, dezobstrucția nazală se face cu ser fiziologic, apă de mare, după care se administrează picăturile nazale, se curăță și se aspiră secrețiile nazale. Bineînțeles, dacă și tușește, se va apela la diverse antitusive. În ceea ce privește administrarea de medicamente antivirale, trebuie să fiți foarte atenți, pentru că acestea prezintă importante efecte adverse, ele urmând a fi administrate numai la indicația medicului.

Dintre efectele adverse ale antiviralelor, amintim doar câteva: tulburări ale sistemului nervos central (cefalee, insomnie, confuzie, scăderea concentrației, convulsii febrile, tulburări gastrointestinale (lipsa poftei de mâncare, vărsături, diaree).

În unele situații, este nevoie, neapărat, de internare. Este vorba despre copiii care prezintă tulburări respiratorii după dezobstrucția și aspirarea nazală ori cei care au o stare generală alterată. În plus, copilul care refuză lichidele și prezintă semne clinice de deshidratare (absența lacrimilor, scăderea numărului de micțiuni, mucoase uscate) este, iar, un caz urgent și trebuie dus de urgență la spital. La fel trebuie să procedați și cu cei care prezintă vărsături sau febră mare, după ce au primit tratamentul antipiretic și au făcut convulsii febrile.

XXX

Cum feriți copiii de gripă? Dacă vreți să vă feriți copilul de gripă, iată care sunt măsurile pe care le puteți lua: igiena strictă a mâinilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; evitarea locurilor aglomerate. Înainte de toate, însă, cea mai bună profilaxie a gripei este vaccinarea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU