Piciorul diabetic, ulcerul cronic diabetic şi gangrena diabetică sunt doar o parte dintre complicaţiile ce pot apărea în cursul evoluţiei diabetului zaharat. Ca urmare a modificărilor metabolice generale asociate diabetului, în timp, capilarele mici, dar şi arterele sunt afectate prin depunerea de substanţe care reduc lumenul vascular.
Specialiştii spun că, prin reducerea lumenului vascular, cantitatea de sânge care irigă un teritoriu tisular şi implicit cel cutanat (extremităţile picioarelor sau zonele de presiune continuă) va fi mai mică, iar reducerea irigării cu sânge va avea drept consecinţă o aprovizionare redusă cu nutrienţi şi oxigen a ţesuturilor şi pielii.
Astfel, atunci când un ţesut primeşte mai puţin oxigen şi nutrienţi, apar suferinţe tisulare şi cutanate, care vor culmina cu necroza şi apariţia de ulcere, care se vor cicatriza foarte greu. În astfel de situaţii, apare cangrena, denumită și gangrenă, un tip de necroză cauzată de circulația insuficientă a sângelui.
Această situație pune în pericol viața pacientului şi poate apărea după un traumatism sau o infecție la persoanele care suferă de o problemă cronică de sănătate ce afectează circulația sângelui. În general, cauza principală a cangrenei este reducerea alimentării cu sânge a țesuturilor afectate, ceea ce duce la moartea celulelor. În acelaşi timp, diabetul zaharat și fumatul pe termen lung cresc riscul de cangrenă.
Cangrena nu este o boală transmisibilă. Tipurile de cangrenă diferă după simptome: cangrenă uscată, cangrenă umedă, cangrenă gazoasă, cangrenă internă și fasciită necrozantă. Tocmai de aceea, îndepărtarea chirurgicală a țesutului cangrenat și antibioticele sunt principalele metode de tratament ale cangrenei. Aşa că, după ce cangrena este tratată, cauza principală este înlăturată. Ulterior, aceasta include modificarea stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, un control mai bun al diabetului zaharat, revascularizarea sau, mai rar, tratamentul medical pentru a opri spasmul vascular sau producția de obstrucții vasculare de către crioglobuline.
XXX
Medicii constănţeni s-au confruntat şi ei, de-a lungul timpului, cu tot felul de cazuri de cangrene diabetice. Ei sunt de părere că multe dintre acestea ar putea fi evitate prin controlarea strictă a diabetului, cu menţinerea unor glicemii într-o limită decentă.
„Din păcate, ei ajung la noi cu infecţii extensive şi, de cele mai multe ori, vin în stare septică severă. Ca urmare, în numeroase cazuri, nici tăiatul nu mai ajută sau acest lucru este îngrijorător. La acest moment, noi avem pe secţie mulţi pacienţi internaţi cu gangrene, care au câteodată spitalizări de lungă durată şi spitalizări inutile. Spun acest lucru pentru că, de multe ori, reuşim să stabilizăm focarul septic, dar, atâta timp cât membrele respective nu au circulaţia corespunzătoare, li se amputează azi un deget, mâine jumătate de picior, până se ajunge la amputaţii de gambe sau mai mult”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Bogdan Caraban, şeful secţiei Chirurgie Plastică şi Arşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.