13 Septembrie 2023
295 accesări
0 comentarii

Hemoglobina este o proteină bogată în fier care este prezentă în globulele roșii din sânge (eritrocite). Ce se întâmplă? Oxigenul care pătrunde în plămâni se atașează de hemoglobina din sânge care îl duce la țesuturile corpului. Atunci când există un număr insuficient de globule roșii sau dacă cele existente nu funcționează așa cum ar trebui, corpul este privat de oxigen și apare fenomenul de anemie. În cele mai multe cazuri, însă, un nivel redus al hemoglobinei se observă în testele de sânge. Specialiștii spun că, în cazul hemoglobinei, limitele normale sunt: 13,5-17,5 g/dL în cazul bărbaților, 12-15,5 g/dL în cazul femeilor.

Un nivel redus al hemoglobinei poate apărea pe fondul unei producții reduse de globule roșii. Acest lucru poate apărea atunci când corpul produce mai puține globule roșii decât în mod normal, corpul distruge globulele roșii mai repede decât le produce, există pierderi de sânge interne sau externe.

Persoanele vârstnice sau cei care au deficit de fier au un risc mai mare de a avea hemoglobina scăzută. De asemenea, cei care practică exerciții fizice intense se pot afla în aceeași situație. Totodată, activitatea intensă duce la descompunerea globulelor roșii din sânge. În plus, gravidele și femeile la menstruație au un risc crescut de hemoglobină scăzută. Un nivel redus al hemoglobinei se manifestă prin: dificultăți respiratorii, amețeală, slăbiciune fizică, puls rapid și neregulat, paloarea pielii, dureri în piept etc. Deși multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, consumul unei diete bogate în proteine, fructe, semințe și nuci poate preveni anemia apărută pe fondul deficitului de fier sau vitamine. De asemenea, carnea și lactatele reprezintă surse bogate de vitamina B12, iar acidul folic este prezent în citrice și legume.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU