Vara este sezonul bucuriei şi al relaxării. Un concediu la mare sau o vizită la ştrand ori piscină este întotdeauna o salvare de căldura ce ne stoarce de energie. Însă, luaţi de valul momentului, uităm că vara se întâmplă cele mai multe nenorociri.
Anual, multe persoane, din cauza neatenţiei, sau pur şi simplu a întâmplării nefaste, îşi pierd viaţa în urma înecului. Acest lucru ar putea fi evitat, măcar parţial, dacă măcar unii dintre noi ar avea noţiuni de bază despre acordarea primului ajutor. Reprezentanţii Filialei „Crucea Roşie” Constaţa ne spun câteva lucruri despre cum ar trebui să reacţioneze un salvator, în situaţia în care o persoană este în pragul înecului.
„Iată care sunt paşii acordării primului ajutor în caz de înec. În primul rând, apa trebuie evacuată din plămâni. Victima, răsturnată cu faţa în jos, este prinsă de salvator pe la spate, de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol şi scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară. Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos şi cu capul aşezat pe o parte. Dacă nu respiră, se aşază în poziţia cunoscută pentru efectuarea manevrelor de resuscitare”, a declarat psihologul Carmen Lungu, preşedintele Filialei Crucea Roşie Constanţa.