Flutter-ul atrial este un tip de ritm cardiac anormal care provoacă bătăi de inimă rapide, dar regulate, spre deosebire de fibrilația atrială, care cauzează bătăi rapide, dar neregulate. Fără tratament, flutter-ul poate duce, însă, la complicații severe. Când inima funcționează normal, un semnal electric face ca atriile (camera de stocare) să trimită sângele în cele două ventricule (camera de pompare) înainte de a se umple din nou. Acest lucru creează un ritm coordonat care permite inimii să pompeze sânge continuu. În caz de flutter atrial, o problemă cu sistemul electric face ca atriile să bată mult mai repede decât ventriculele.
Potrivit specialiștilor, flutter-ul este similar cu fibrilația atrială, deoarece ambele afectează atriile și provoacă o bătaie rapidă a inimii.
Ambele afecțiuni pot crește riscul formării cheagurilor de sânge în camerele superioare ale inimii, ceea ce poate crește și riscul de accident vascular cerebral. O serie de afecțiuni poate duce la un ritm cardiac anormal: boli pulmonare, hipertensiune arterială, diabet, țesut cicatricial sau istoric de ablație, apnee în somn sau disfuncție valvulară. Orice afecțiuni care pun presiune asupra inimii sau cresc tensiunea și întinderea atriilor pot duce la bătăi neregulate ale inimii. Printre factorii de risc pentru dezvoltarea flutter-ului atrial se numără: hipertensiunea, diabetul, obezitatea, apneea obstructivă de somn, o boală cardiovasculară, o tiroidă hiperactivă, pneumonia, consum mare de alcool, o operație de inimă, o boală a valvelor etc.