Boala cronică de rinichi (BCR) reprezintă cea mai importantă patologie renală, având drept cauze principale diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare. Aceasta este caracterizată prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcţiei rinichilor, evoluând cu numeroase complicaţii care afectează întreg organismul şi care duc la invaliditate şi mortalitate crescute. BCR este o problemă de sănătate mondială, afectând în prezent circa 10% din populaţie, cu o incidenţă în continuă creştere.
Prevalenţa sa se află în continuă creştere, estimându-se ca în 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populaţiei adulte. Gravitatea fenomenului rezidă din multitudinea de afecţiuni infirmizante la apariţia cărora poate contribui. Obezitatea poate determina boala cronică de rinichi prin afectare renală directă (glomeruloscleroză focală şi segmentară) sau, indirect, prin favorizarea apariţiei hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat. De asemenea, o serie de alte afecţiuni asociate obezităţii (guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariană ischemică etc) au impact negativ asupra funcţiei renale.
Pentru a preveni apariţia obezităţii şi riscurile care decurg din această patologie, este necesară buna cunoaştere a factorilor săi de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizică, stresul, factorii socio-economici şi psiho-sociali.