12 Noiembrie 2021
356 accesări
0 comentarii

Melanomul este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care dă culoarea pielii. La rândul lor, ochii au niște celule producătoare de melanină și pot dezvolta, și ei, melanom. De cele mai multe ori, însă, această afecțiune oculară se formează în partea ochiului pe care nu o puteți vedea atunci când vă uitați în oglindă, iar acest lucru face ca boala să fie destul de greu de detectat.

Partea proastă este că afecțiunea nu provoacă semne sau simptome timpurii. Potrivit dr. Laura Lăcătușu, melanomul ocular este o boală cronică care afectează ochiul. Cu toate că poate trece neobservat în stadiile incipiente, poate duce la probleme de vedere și orbire în timp. „De fapt, acesta este un tip de cancer care provine din nişte celule numite melanocite, responsabile de producerea pigmentului care dă culoare pielii, ochilor și părului. Cum spuneam, deseori, este un diagnostic care nu dă semne ori simptome. Ca urmare, atunci când acestea apar, pot include o senzație de sclipiri sau pete de praf în câmpul vizual, o pată întunecată în creștere pe iris. În alte situaţii, pacientul simte o modificare a formei pupilei din centrul ochiului, vedere slabă sau încețoșată la un ochi şi se poate ajunge chiar la pierderea vederii periferice. Vă întrebaţi cum se dezvoltă acest tip de cancer şi cum poate fi detectat? Melanomul ocular, după cum sugerează și numele, este un tip de melanom care afectează ochiul. Ochiul este format din mai multe părți. Prin urmare, această formă de melanom își va primi numele în funcție de zona care este afectată”, a explicat medicul.

Ca urmare, atunci când melanomul ocular afectează uvea, stratul ochiului responsabil de transportul sângelui în acest organ, se numește melanom uveal. Acesta reprezintă 85% din cazurile de melanom ocular din lume, afectând foarte multă lume. Referitor la mecanismele care duc la apariţia bolii, acestea nu sunt complet clare. Cu toate acestea, există factori de risc care sunt asociați cu dezvoltarea acestei boli.

Astfel, se poate spune că nuanţa pielii poate favoriza boala, majoritatea cazurilor apărând la persoanele cu pielea deschisă. Apoi, culoarea deschisă a irisului sau prezența alunițelor atipice pe piele trebuie, de asemenea, luate în calcul. În acelaşi timp, se crede că bătrânețea joacă un rol important în apariția acestei boli.

Desigur, există şi o serie de boli ce pot fi asociate cu această afecțiune. Cert este că prezentarea simptomelor variază în funcție de localizarea leziunii oculare şi că în momentul în care apar simptome, acestea afectează retina și provoacă pierderea vederii și defecte ale câmpului vizual. De regulă, melanomul ocular nu este asociat cu durere, cu excepția cazului în care se răspândește la structurile care înconjoară ochiul, crescând presiunea sau provocând inflamație. Pentru că simptomele sunt inexacte, diagnosticul de melanom ocular este întâmplător, descoperit adesea în timpul examenelor oftalmologice de rutină sau al vizitelor la oftalmolog la suspiciunea unei afecțiuni oculare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU