2192anemie1-1330877277
„Dacă te simţi anemic, e suficient să iei vitamine ca să rezolvi problema? Cum îţi dai seama că ai anemie pe bune?” (Sorana Vera).
Dacă se întâmplă ca simptomele anemiei (unele ascunse şi înşelătorare) să fie ignorate, potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, consecinţele ar putea fi dintre cele mai grave. De aceea, consideră că este bine ca ele să fie cunoscute, mai ales că în această perioadă a anului, anemia de primăvară stă la pândă:
l Pofta de a crănţăni lucruri non-alimentare. Sună ciudat, dar sunt persoane care, la un moment dat, au pofte ciudate, precum mestecatul de hârtie, argilă sau au o poftă nebună de gheaţă. Specialiştii au demonstrat că există o legătură în diagnosticarea anemiei şi aceste pofte, de vină fiind deficienţa de fier din organism
l Palpitaţii ale inimii. Oscilaţiile de tensiune şi palpitaţiile inimii sunt clar efecte ale anemiei, cu atât mai mult cu cât ele se manifestă în starea de repaus
l Constipaţia. Nu constipaţia în sine este un semn al anemiei, însă este un intermediar între cauză şi efect. Explicaţia este simplă: se consumă fibre pentru tratarea acestei afecţiuni, iar de cele mai multe ori alegem produse de panificaţie, cereale, care au nefericitul efect de a absorbi fierul din corp şi de a da naştere involuntar anemiei.
Nu luaţi suplimente după ureche!
Referitor la suplimente, medicul reiterează ideea că încă nu s-a creat la noi în ţară o educaţie în privinţa administrării vitaminelor şi suplimentelor menite să întărească sistemul imunitar al organismului. Se iau, de cele mai multe ori, la întâmplare, la recomandarea amicilor sau a te miri cui, după nume, după prestigiu sau după brand-ul care le fabrică, total incorect. Poate că organismul nostru nu are nevoie într-un anume moment de vitamine de la A-Z, sau poate avem nevoie de unul mai mult decât de altul, deci sfatul este să luaţi vitamine numai la recomandarea medicului şi după analize complete de sânge, care să afişeze toate lipsurile organismului respectiv.
Important de reţinut! Din lipsă de cunoaştere şi din ignoranţă, administrarea suplimentelor alimentare poate cauza, în loc de mult aşteptata întărire a sistemului imunitar, deficienţe grave, care, paradoxal, conduc chiar la apariţia anemiei. Totul, din cauză că unele suplimente reduc abilitatea corpului de a absorbi fierul atât de necesar: de exemplu fierul şi zincul nu se împacă deloc unul cu altul, întrucât cele două minerale pot interfera şi stopa acţiunea unuia asupra bunăstării organismului, consecinţele fiind grave.