Conjunctivita este o boală care se caracterizează printr-o inflamație a membranei transparente care acoperă ochiul atât în față, pe albul ochilor, cât și pe interiorul pleoapelor. De obicei, această membrană nu se observă, fiind transparentă, dar este brăzdată de vase foarte subțiri și la cea mai mică inflamație, se umflă și devin foarte vizibile, astfel încât membrana se înroșește (ochi roșu). Conjunctivita poate fi acută (apare brusc, se vindecă repede) sau cronică (se vindecă mai greu, durează mult timp).
Indiferent de forma sa, aceasta constituie cea mai comună infecție a ochiului, ce poate să apară atât la adulți, cât și la copii. Uneori, boala poate să apară inițial la un ochi pentru ca apoi, în 2-3 zile să afecteze ambii ochi. Medicii oftalmologi s-au confruntat, în ultima vreme, cu tot mai multe cazuri de conjunctivită. Tocmai de aceea, cadrele medicale recomandă ca persoanele afectate să se prezinte imediat la un specialist pentru un consult, respectiv administrarea tratamentului corespunzător. Potrivit medicului şef al secţiei Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, dr. Sanda Jurja, printre cauzele conjunctivitei se numără infecţiile cu virusuri, bacterii, alergii, diverse contacte cu substanţe iritante etc.
„Conjunctivitele virale sau bacteriene pot afecta unul sau ambii ochi şi sunt extrem de contagioase. Din nefericire, acestea pot evolua foarte dramatic, cu dureri mari, senzaţii pregnante de corpi străini. Deseori, conjunctivita apare din cauza aglomeraţiei, a instabilităţii atmosferice şi termice. Ca atenţionare, oamenii trebuie să ştie că boala se poate transmite inclusiv pe cale aeriană. Starea de contagiozitate se poate menţine câteva zile bune, iar pacientul poate avea chiar nişte stări pseudo-gripale, cu puţină febră, nas înfundat. Într-un cuvânt, conjunctivita poate semăna cu o răceală, dar nu este“, a precizat medicul.
Dr. Jurja a adăugat că una dintre caracteristicele acestor conjunctivite este senzaţia de mâncărime, asociată cu ochi roşu, secreţie redusă, dar şi alte simptoame alergice, precum nas înfundat, mâncărimi în gât şi tuse seacă. Partea proastă este că medicii se confruntă tot mai des cu pacienţi care ajung la spital doar atunci când nu mai au încotro, iar lipsa unui tratament adecvat poate conduce la complicaţii. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să recurgă la leacuri băbeşti pentru a scăpa de conjunctivită, ci trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care a contactat o conjunctivită este să cureţe foarte bine ochiul, pentru a evita ca infecţia să se dezvolte. În plus, pentru diminuarea senzaţiei de disconfort, se poarte aplica pe ochi câte o compresă rece.