Postul Crăciunului este un prilej, pentru mulţi dintre noi, de a oferi organismului o curăţenie interioară şi de a ne pregăti pentru bucatele de sărbători. Departe de a fi o corvoadă, postul alimentar aduce numeroase beneficii sănătăţii, dacă este ţinut în mod corect şi echilibrat.
Pe toată perioada postului, când alimentele principale sunt legumele şi fructele, organismul scapă de toxine. În lipsa proteinelor, a grăsimilor bune şi a calciului, însă, corpul dă semne de slăbiciune. Tocmai de aceea, trebuie să fim foarte atenţi ce şi cât mâncăm în tot acest timp. Mai mult decât atât, trebuie reţinut faptul că nu toate persoanele au voie să ţină post. Iar acest lucru este susţinut chiar de către medici, care nu recomandă postul bătrânilor cardiaci, diabeticilor şi altor bolnavi cu afecţiuni cronice. „Lipsa proteinelor şi a calciului nu trebuie neglijată în cazul copiilor, al bolnavilor de hepatită într-o formă avansată sau al celor care suferă de ciroze”, este de părere dr. Iulia Nicolescu, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolism. De asemenea, postul nu e bun pentru sănătatea bolnavilor de cancer sau a celor cu afecţiuni autoimune. Nici copiii nu ar trebui lipsiţi de proteinele zilnice din carne, lapte sau ouă.
Specialiştii în nutriţie fac câteva recomandări persoanelor care vor să țină postul Crăciunului. „Suplimentele de calciu, mineralele și vitaminele sunt esențiale în timpul postului”, consideră dr. Iulia Nicolescu. „Pentru adulții care au un sistem imunitar mai slăbit și care doresc să treacă prin această perioadă de purificare trupească și spirituală, recomandăm produsele din soia. De fapt, soia este foarte bună pentru toți cei care țin post, fiind un supliment important de proteine”, mai explică medicul.
Ingrediente cheie - calciul și soia
Totodată, după sfârșitul postului, persoanele mai sensibile trebuie să urmeze un regim mixt, în care să nu facă abuz de carne. Sistemul digestiv și metabolismul se acomodează mai greu și schimbările bruște de alimentație pot provoca probleme digestive.
Chiar dacă nu sunt la fel de digerabile, proteinele vegetale sunt la fel de bune pentru organism. Spre exemplu, nucile conțin minerale valoroase, precum calciu, magneziu, fier, zinc, iod și multe vitamine. Nucile au și proprietăți laxative, vitalizează organismul în timpul sezonului rece și îl ajută să elimine din grăsimile rele. Proteinele vegetale se găsesc și în migdale, linte, soia și ciuperci.
Pentru a menține o senzație de sațietate, sunt recomandate semințele de in. Acestea reglează tranzitul intestinal, iar dacă sunt consumate înainte de masă, reduc pofta de mâncare. Alte alimente de post bogate în grăsimi sunt cerealele integrale, alunele, margarina, germenii de grâu și uleiul de soia. Cel mai recomandat produs în perioada postului rămâne, însă, soia, un aliment complet, ușor digerabil, care reduce colesterolul și pierderile de calciu. Mai mult, soia reglează tranzitul intestinal și conferă o senzație de sațietate datorită fibrelor pe care le conține. De asemenea, suplimentul de calciu este foarte important în post, pentru a menține organismul sănătos. Corpul își poate extrage calciul din semințe de susan, spanac, broccoli, napi, varză, conopidă, țelină, mazăre și fasole verde.
Andreea PERHAIŢĂ