De cele mai multe ori, în momentul în care doamnele și domnișoarele observă că un chist la sâni, au tendința de a se speria, crezând că formațiunea pe care o simt la palpare poate fi de natură canceroasă. Medicii afirmă că chisturile la sâni sunt niște saci plini cu lichid care, în mod normal, nu sunt canceroși, deci sunt benigni. Prin urmare, deși sunt foarte frecvente, chisturile la sâni pot provoca o oarecare teamă.
Societatea Americană a Cancerului explică faptul că mulți noduli la sâni pot fi cauzați de fibroză sau chisturi, care sunt modificări necanceroase ale țesutului mamar. Aceste modificări sunt grupate în ceea ce este cunoscut sub numele de modificări fibrochistice.
Cu toate că nu există o relație directă între chisturile la sâni și dezvoltarea cancerului de sân, probabilitatea este mai mare la femeile care nu au avut copii, la cele cu cicluri menstruale neregulate sau la cele cu antecedente familiale de cancer mamar. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca femeile să fie mereu atente la eventualele modificări ale sânilor și să meargă periodic la control. De ce? Pentru că un chist mamar este o colecție de lichid în interiorul sânului. De obicei, există lichid în interior, deși există și chisturi care au un conținut solid. Totodată, trebuie precizat că nu există o regulă specifică cu privire la momentul apariției. Cert este că, dacă este lichid sau semisolid, fără alt semn care să indice o trăsătură negativă, cum ar fi sângele, este un chist simplu. Drept urmare, acesta nu se transformă în cancer și nici nu este periculos.