03 Mai 2018
1572 accesări
0 comentarii

Vă întrebaţi ce trebuie să faceţi atunci când trăiţi sub acelaşi acoperiş cu o persoană infectată cu virusul hepatitic B sau C? Reprezentanţii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” afirmă că boala se poate transmite pe cale sanguină, pe cale sexuală, dar şi de la mamă la făt, în timpul sarcinii etc.

„Virusul se poate transmite, însă şi intrafamilial, prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală (periuţa de dinţi, trusa de manichiură-pedichiură), nozocomial (în cursul diverselor intervenţii chirurgicale, intervenţii/lucrări stomatologice, dacă nu sunt respectate normele de sterilizare). Nu puteţi contacta hepatita B sau C dacă folosiţi aceleaşi tacâmuri sau aceeaşi veselă cu o persoană infectată!”, au explicat specialiştii „Baylor”.

Ca urmare, dacă aţi intrat în contact cu sângele unei persoane infectate trebuie să faceţi profilaxia post expunere şi vaccinul hepatitic B, care are o eficienţă crescută în prevenirea infecţiei cu virus hepatitic B după expunere. În cazul înţepăturilor, tăierilor cu obiecte posibil contaminate, intervalul recomandat este de aproximativ şapte zile de la expunere, iar în cazul contactului sexual cu o persoană posibil infectată, circa 14 zile de la expunere.

Care sunt diferenţele dintre hepatita B şi hepatita C?

Reamintim că cele două afecţiuni sunt cauzate de virusuri hepatitice complet diferite. În ambele cazuri putem vorbi de o formă cronică (20% pentru hepatita B şi aproximativ 50% pentru hepatita C). Evoluţia celor două este, de asemenea, diferită, existând posibilitatea ca în lipsa tratamentului să se ajungă la formele finale şi chiar la deces.

În ceea ce priveşte căile de transmitere pentru hepatitele B şi C acestea sunt, în principiu, aceleaşi: prin sânge şi produsele de sânge, prin intermediul drogurilor injectabile (indiferent de tipul de drog, o seringă contaminată poate fi cale de transmitere), pe cale sexuală (mult mai puţin probabil în cazul hepatitei C). Atenţie! Boala mai poate fi contactată şi în saloanele de înfrumuseţare (manichiură, pedichiură, piercing, tatuaje).

Tocmai de aceea, pentru a veni în ajutorul constănţenilor, centrele „Baylor” din Constanţa şi Tulcea fac şi programări online, iar dacă testele sunt reactive, bolnavii vor primi ajutor, pentru a şti cum pot fi îngrijiţi şi trataţi.

„Hepatita semnifică o afectare a ficatului care este caracterizată prin prezenţa celulelor inflamatorii în ţesutul hepatic. Afecţiunea se poate vindeca de la sine sau poate progresa către distrugerea ficatului. Boala

este acută atunci când durează mai puţin de şase luni şi cronică atunci când persistă mai mult. Grupul de viruşi hepatici cauzează cele mai multe situaţii de boală, însă hepatita poate fi produsă şi de toxine (cum ar fi cele din alcool) sau de alte infecţii şi tulburări autoimune. De asemenea, aceasta poate avea o evoluţie subclinică, atunci când persoana nu se simte bolnavă. Totuşi, pacientul se simte rău (devine simptomatic) atunci când boala afectează funcţionarea ficatului (legată de îndepărtarea substanţelor toxice din corp, controlarea compoziţiei sângelui sau producerea de bilă pentru digestie)”, au explicat medicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU