Alimentaţia sănătoasă înseamnă un consum echilibrat de alimente, un stil de viaţă de care trebuie să ţineți cont tot timpul. De asemenea, este nevoie ca fiecare să fie atent la ce ce bagă în gură şi să fie atent ca întotdeauna să existe un consum echilibrat de macronutrienţi (proteine, glucide, grăsimi) şi micronutrienţi (minerale şi vitamine). În acelaşi timp, alimentaţia trebuie să fie normo-calorică, adică să conţină atâtea calorii cât sunt necesare organismului, în funcţie de vârstă, de efortul fizic şi intelectual depus.
Pentru o alimentaţie sănătoasă se recomandă respectarea câtorva principii generale. În primul rând, a precizat dr. Mirela Neamţu, micul dejun este esenţial pentru o alimentaţie sănătoasă. „Începând să ne alimentăm la primele ore ale zilei, putem să reglăm mai bine ritmul meselor şi cantitatea de alimente pe care le vom consuma pe durata întregii zile. Este bine să avem trei mese principale şi două gustări mici la nevoie. Baza alimentaţiei noastre ar trebui să fie alcătuită din alimente de origine vegetală. Legumele reprezintă cu adevărat hrană sănătoasă, iar fructele ar trebui să completeze alimentaţia. Din categoria alimentelor de origine animală ar trebui să nu lipsească lactatele (o sursă importantă de proteine, calciu), ouăle, peştele şi în mică măsură carnea. Atunci când alegem regimul alimentar ar trebui să ţinem cont de piramida alimentară. Baza piramidei alimentare o constituie cerealele integrale. Acestea includ preparate din grâu integral, ovăz, orz, secară, orez brun, hrişcă, quinoa. Sunt recomandate a se consuma zilnic 6-11 porţii de cereale, o porţie fiind reprezentată de: o felie de pâine integrală, trei linguri cereale integrale, jumătate de cană orez sau paste integrale fierte, două linguri mămăligă moale. Trebuie evitat consumul de făină albă, zahăr rafinat, produse din făină albă”, a precizat medicul.
A doua treaptă a piramidei alimentare, a explicat dr. Neamţu, este constituită de legume şi fructe. Aşadar, nu uitaţi să consumaţi în fiecare zi legume, preferabil de sezon şi mai ales de la producătorii locali.
Nu uitaţi în nici o zi de legume şi fructe!
Legumele pot fi consumate sub formă de supă, ciorbe, garnituri, salate, o pondere trebuind a fi consumată în formă crudă. Ce înseamnă o porţie de legume? Un bol de legume crude, o cană de legume fierte, jumătate de cană fasole, mazăre, linte fierte, un cartof mediu fiert sau două linguri piure.
Apoi, este recomandat a se consuma zilnic două-trei porţii de fructe, în special de sezon, o porţie fiind reprezentată de un fruct de dimensiune medie sau două fructe mici sau jumătate de cană de cireşe, fructe de pădure sau o cană de compot neîndulcit, o felie de pepene, un ciorchine mediu de struguri. Acestea sunt recomandate a fi consumate în prima jumătate a zilei. Specialistul a mai spus că este indicat şi consumul zilnic a două-trei porţii de lactate cu 1,5% grăsime. La acest capitol, o porţie reprezintă una din următoarele variante: o cană de lapte, jumătate cană iaurt, sana, lapte bătut, kefir, jumătate cană brânză de vaci slabă.
În ceea ce priveşte peştele, acesta ar trebui consumat de cel puţin două ori pe săptămână.
„Peştele precum somonul, sardinele şi macroul este bogat în acizi omega 3, ceea ce duce la scăderea riscului de boală cardiovasculară. Acesta ar trebui gătit simplu, la cuptor sau la grătar. Bineînţeles, este recomandat şi consumul de carne de curcan, pui, vită (ultima mai rar), preparată fără piele sau grăsimi, la cuptor sau la grătar. Carnea de porc, oaie, gâscă trebuie consumată în mod excepţional. Trebuie evitate mezelurile şi produsele grase preparate din organe (precum caltaboş, lebăr, ş.a.)”, a adăugat medicul.
Desigur, nu uitaţi să introduceţi în alimentaţia dumneavoastră oul, care reprezintă o sursă importantă de proteine. Totuşi, nu faceţi abuz, nu este bine să mâncaţi mai mult de 2-3 ouă pe săptămână. Un aport benefic de grăsimi bune pentru organism îl aduce consumul de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), neprăjite şi nesărate. Vârful piramidei alimentare îl constituie alimentele pe care trebuie să le consumați doar în mod absolut ocazional. În acest sens trebuie evitate produsele de tip fast-food, produsele care conţin cantităţi mari de grăsimi, dulciurile, băuturile care conţin mult zahăr. Totodată, se recomandă un consum moderat şi ocazional de alcool, deoarece acesta aduce un aport caloric mare şi neadecvat organismului şi stimulează senzaţia de foame. Nu în ultimul rând, este indicat un consum moderat de sare.