07 Martie 2025
24 accesări
0 comentarii

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine vegetale, menținută pe termen lung, poate scădea riscul celui mai comun subtip de glaucom, susțin specialiștii. Potrivit unui studiu, cercetătorii au vrut să afle dacă persoanele cu risc crescut de afecțiuni oculare, odată supuse la o dietă mai restrictivă, pot manifesta îmbunătățiri în simptome sau un risc mai scăzut de glaucom. Acest studiu este important deoarece glaucomul este cauza principală a orbirii în multe țări, iar glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) este cea mai des întâlnită formă a bolii. Din păcate, pacienții cu glaucom primitiv cu unghi deschis sunt, de obicei, asimptomatici sau manifestă foarte puține simptome, motiv pentru care boala poate să rămână nediagnosticată mult timp. Odată ce e depistată, de regulă, glaucomul se află în stadiu avansat, iar riscul de pierdere a vederii este foarte mare.

Potrivit oamenilor de știință, o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi și proteine duce la generarea de metaboliți favorabili pentru mitocondriile de la nivelul nervului optic, ceea ce favorizează sănătatea oculară, mai ales în lupta cu glaucomul cu unghi deschis. De fapt, acest stil alimentar s-a dovedit, deja, benefic în ameliorarea simptomelor epilepsiei și arată rezultate promițătoare în ceea ce privește gestionarea simptomelor neplăcute ale bolilor Parkinson și Alzheimer. Este important de reținut faptul că o dietă săracă în carbohidrați nu va opri progresul glaucomului, dar poate fi o modalitate eficientă de a preveni apariția acesteia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU