Sănătatea este cea mai importantă pentru fiecare dintre noi, aşa că nici ficatul nu trebuie neglijat. Ca urmare, acordaţi atenţia necesară tuturor semnelor care ar putea indica probleme de funcţionare ale acestuia, pentru că, în general, bolile de ficat nu prezintă simptome specifice, dar pot exista mici indicii care vă arată, în mod evident, că aveţi nevoie de un set de analize.
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, ajută la eliminarea toxinelor, la sintetizarea carbohidraţilor şi a lipidelor şi transformă vitaminele în energie. Este normal să vă simţiţi obosit din când în când, dar atunci când lipsa de vlagă devine constantă şi nu vă simţiţi odihnit, deşi dormiţi suficient, atunci poate fi semn al unei afecţiuni hepatice. Specialiştii sunt de părere că, în momentul în care ficatul este bolnav, o persoană se simte obosită, extenuată şi are un apetit scăzut. Ca urmare, dacă aceste stări persistă mai multe zile la rând, este cazul să consultaţi un medic.
Primele semne de boală ale ficatului sunt stările de greaţă, care apar de mai multe ori pe zi, pentru o perioadă îndelungată. Apoi, greaţa, însoţită şi de alte manifestări, precum vărsăturile, oboseala, ameţelile, poate indica prezenţa steatozei hepatice (boala ficatului gras), dar şi hepatita sau ciroza hepatică.
Disconfortul dat de o afecţiune hepatică apare în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste şi poate iradia şi în spate. De asemenea, cel afectat poate să sufere de transpiraţie excesivă pe burtă. În acelaşi timp, mai este posibil să apară febra, iar dacă aceste manifestări sunt însoţite şi de urină de culoare închisă, poate fi vorba despre hepatită.
Un alt semn face referire la culoarea palidă şi gălbuie a pielii. Medicii spun că pielea îngălbenită apare pentru că se acumulează bilirubină, deoarece toxinele nu mai sunt eliminate cum trebuie, iar acesta este unul dintre primele simptome asociate cu hepatita.
Pentru a preveni, dar şi pentru a stopa unele dintre bolile ficatului trebuie să începeţi să renunţaţi la mâncărurile procesate, la consumul de alcool şi la ţigări.