Strabismul este o afecțiune oculară destul de des întâlnită, în care axele celor doi ochi nu sunt paralele, adică ochii nu privesc în aceeași direcție. Potrivit dr. Cristina Gherasim, strabismul poate fi: orizontal, când ochii sunt deviați spre nas, divergent, atunci când ochii sunt deviați către ureche și vertical, atunci când un ochi este mai sus și celălalt mai jos. Pacienții trebuie să știe că strabismul poate fi manifestat tot timpul sau intermitent.
Totuși, a precizat medicul, există și alte forme mai rare de strabism, în care ochii apar nealiniați doar în anumite poziții ale privirii. Uneori, acest tip de strabism determină o poziție vicioasă a capului.
Ce factori duc la apariția acestei afecțiuni? Specialistul afirmă că strabismul poate avea o mulțime de cauze. De cele mai multe ori, în cazurile apărute la copil, motivele apariției bolii rămân necunoscute, dar există și alte cauze, cum sunt ereditatea, viciile de refracție, vederea scăzută a unui ochi sau diferite afecțiuni neurologice sau ale orbitei care pot declanșa strabismul. Stați liniștiți, însă, strabismul nu se transmite de la o persoană la alta. Cum vă dați seama că vă confruntați cu o astfel de problemă? În primul rând, a subliniat oftalmologul, ochii nu sunt aliniați în aceeași direcție permanent/intermitent/ sau doar în anumite poziții ale privirii, iar persoana respectivă are tendința de a adopta o poziție ciudată a capului. În plus, ea prezintă vedere scăzută la unul dintre ochi sau chiar la amândoi, vedere dublă sau face aprecieri greșite ale distanțelor în spațiu și este neîndemânatică.