Ouăle se află printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou conține toate substanțele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un puișor. Cu toate acestea, ouăle au dobândit o reputație proastă, pentru că gălbenușurile sunt bogate în colesterol.
Gălbenușurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din rândul alimentelor care sunt consumate în mod frecvent de către oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic în gălbenuș. Există şi alte produse de origine animală cu conținut ridicat de colesterol, precum carnea roșie, carnea prelucrată şi produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, precum untul sau frișca, specifică medlife.ro.
Un studiu recent realizat la Harvard a constatat faptul că persoanele care consumă cel puțin un ou pe zi au avut un risc semnificativ mai mare de mortalitate. Ceea ce în esență sugerează faptul că un ou pe zi este asociat în mod semnificativ cu o durată de viață mai scurtă. Aceasta nu este o veste tocmai bună pentru cei care preferă omleta în fiecare dimineața. Iată la ce alte riscuri te mai expui dacă vrei să consumi ouă zilnic. Un ou fiert, tare, conține 155 calorii, dintre care 10.6 grame de grăsimi saturate. Cu toate acestea, ouăle nu conțin fibre, ceea ce înseamnă că nu vei avea imediat senzația de sațietate. Dacă am alege să consumăm 155 calorii din fasole neagră de exemplu, pentru că are fibre, te vei simți sătul mai rapid.
Un studiu realizat în domeniu afirmă faptul că ouăle consumate zilnic pot bloca arterele în aceeași măsură în care o face şi consumul de tutun. Studiul a fost concentrat strict pe gălbenușuri şi s-a constatat faptul că persoanele care consumau zilnic au dezvoltat probleme cardiace, ca urmare a blocării arterelor.
Grăsimile saturate aflate în compoziția gălbenușului atacă ficatul, având capacitatea de a provoca în cele din urmă ciroză. Acestea distrug celulele şi provoacă diverse tipuri de inflamații periculoase la nivelul ficatului.
Madlena CĂLUGĂREANU