13 Septembrie 2015
1301 accesări
0 comentarii

Alături de durerea toracică şi oboseala la efort, palpitaţiile sunt deseori motiv de prezentare la doctor, de la medicul de familie până la cardiolog. Medicii recomandă să luăm în serios palpitaţiile pentru că ele pot trăda afecţiuni grave, până la stop cardiac.

„Întâi de toate, să spunem că inima, acest organ ce bate neîncetat o viaţă întreagă, cu o frecvenţă de 60 - 90 de bătăi pe minut, deci de aproape 5.000 de ori pe oră, mai mult de 100.000 de ori într-o zi, calculaţi dvs. într-o lună, într-un an… Aşadar acest organ are, ca şi substrat al muncii sale neobosite, activitate electrică ce presupune generarea impulsului electric de către un grup de celule, proprii cardiace, transmiterea acestor impulsuri în toată inima pe căi specializate, rezultatul fiind contracţia şi apoi relaxarea muşchiului cardiac. Ei bine, acest joc între contracţie şi relaxare este strâns legat de nişte pompe speciale cu calciu, sodiu, potasiu si desigur, de curgerea sângelui la nivelul inimii şi la nivelul întregului organism”, explică dr. Florian Stoian, medic primar Medicină internă, specialist Cardiologie, şef secţie medicală în cadrul Spitalului Privat MEDSTAR 2000.

Nod în gât şi senzaţie de fluturare

Palpitaţiile sunt descrise, de obicei, ca o senzaţie de gol, de fluturare, de bătăi puternice, însoţite de pauze sau de senzaţia de lipsă de aer, ameţeli, transpiraţii, frică. Ele pot debuta din senin, fără un factor aparent declanşator, sau pot fi rezultatul unor patologii fie strict cardiace, fie boli în afara sistemului cardiovascular, fie să nu aibă un substrat de boală organică.

„O categorie aparte de pacienţi la care apar palpitaţii o reprezintă cei cu aşa numitele «atacuri de panică», cei care suferă de anxietate, la care, brusc, numai gândul la un anumit lucru neplăcut din trecut, amintirea unor întâmplări cu impact sufletesc, le provoacă palpitaţii, senzaţie de «nod în gât», transpiraţii, ameţeli, uneori chiar tendinţă de leşin”, precizează medicul specialist.

Emoţiile şi fricile cauzează palpitaţii

O altă cauză de palpitaţii o reprezintă sentimentul de frică, de la teama de necunoscut, de spaţii închise, teama de călătorie cu avionul, cu vaporul, frica de a face baie în mare de teama înecului, frica de a merge cu liftul, de a vedea oameni decedaţi, frica de păianjeni, şerpi, de vederea sângelui, inclusiv recoltarea de analize, teama de microbi, de tunete, de fulgere, cutremur şi aşa mai departe. De asemenea, consumul excesiv de cafea, nes, ceai negru, ciocolată, cola, fumatul, consumul de droguri, atât cele uşoare, dar mai ales cele considerate de mare risc, modificările în sânge ale potasiului, calciului, magneziului - atât scăderea, cât şi creşterea, excesul de hormoni tiroidieni, febra, deshidratarea, hipoglicemia, pot produce creşterea frecvenţei cardiace şi apariţia unor extrasistole resimţite sub forma unor palpitaţii. Chiar şi femeile însărcinate pot dezvolta palpitaţii, provocate atât de la emoţiile din timpul sarcinii, cât şi de la modificările fiziologice apărute de-a lungul celor nouă luni.

Electrocardiograma, principala metodă de diagnosticare

„Cheia diagnosticului o reprezintă în prima fază electrocardiograma, aceasta trebuind să fie efectuată în episod de palpitaţii. Este singura modalitate de a susţine diagnosticul deoarece, pentru a trata corect, trebuie să ştii, în primul rând, ce să tratezi. Practic, pacientul ar trebui să se adreseze oriunde există un cabinet medical, electrocardiograful fiind un aparat ce ar trebui să existe la nivel de investigaţie de bază oriunde”, a mai spus dr. Florian Stoian.

Pentru informaţii şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241.638.251 sau 072-MEDSTAR.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ