27 Octombrie 2016
1410 accesări
0 comentarii

Medicii constănţeni operează, săptămânal, pacienţi care ajung la spital cu fracturi de gleznă, care nu numai că sunt extrem de variate, dar sunt fracturi grave articulare.

„Acest tip de fracturi sunt frecvente în sezonul rece, mai ales când afară este gheaţă şi polei, dar şi în cursul anului. Fiind fracturi articulare, indicaţia principală este intervenţia chirurgicală, pentru ca glezna să funcţioneze cum trebuie, aşa că fracturile trebuie foarte bine puse la locul lor”, ne-a declarat dr. Alexandru Şerban.


Ce însemnă o gleznă ruptă? Unul sau mai multe dintre oasele care formează glezna s-au fracturat. Desigur, fractura de gleznă poate merge de la simpla rupere a unui singur os, până la fracturi multiple, care dislocă efectiv glezna şi pentru care este necesar ca pacientul să evite să se sprijine pe piciorul afectat un timp destul de lung de timp. Cu alte cuvinte, cu cât sunt fracturate mai multe oase, cu atât glezna devine mai instabilă.

Totuşi, este posibil ca fracturile de gleznă să fie asociate cu leziuni ale ligamentelor, acestea fiind cele care menţin oasele gleznei şi articulaţia în poziţia corectă.

Clasificarea fracturilor de gleznă se face în funcţie de zona de os care este fracturată. Spre exemplu, o fractură la extremitatea inferioară a fibulei (peroneu) se numeşte fractură de maleolă laterală, iar dacă fractura afectează atât tibia, cât şi fibula, atunci vorbim despre fractura bimaleolară.

Taguri articol: sfatul medicului chirurg fracturi pacient os

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU