21 Ianuarie 2020
3187 accesări
0 comentarii

Vreţi să scăpaţi de riduri, pete, acnee, să aveţi o piele mai întinsă, catifelată? Pentru ca dorinţa dumneavoastră să se transforme în realitate, este nevoie de un peeling chimic. Probabil că vă întrebaţi în ce constă peeling-ul chimic.

Potrivit dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog, peeling-ul chimic este o metodă de întinerire facială care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice, având rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a stimula regenerarea celulară.

În funcţie de particularităţile şi problemele tenului, acesta se realizează prin mai multe grade de profunzime şi cu substanţe diferite. De precizat că intervenţia este non-invazivă şi are capacitatea de a rezolva imperfecţiunile tenului, prin posibilitatea alegerii nivelului de penetrare a epidermei: superficial, mediu sau profund.

Apoi, în funcţie de caracteristicile pielii se poate opta pentru una dintre cele trei variante, ele putând fi parcurse şi progresiv dacă este nevoie. Imediat după aceea, în funcţie de profunzimea stratului de piele care trebuie revitalizat se alege şi tipul de agent folosit.

„Dacă discutăm despre tratarea acneei, folosirea peeling-ului chimic poate să înceapă chiar de la vârsta de 18 ani şi chiar şi mai devreme, în jurul vârstei de 17 ani, doar că în această situaţie, intervenţia se realizează cu acordul părinţilor. Dacă discutăm despre peeling-ul chimic ca modalitate de întreţinere şi eliminare a ridurilor fine este indicat să se opteze pentru această intervenţie începând cu vârsta de 30 de ani.

Referitor la tipurile de ten cărora li se adresează, nu există o indicaţie specifică în funcţie de tenul tratat, ci mai degrabă de natura problemelor tratate şi aici intervin cele trei categorii de peeling: superficial, mediu, profund. În funcţie de gravitatea afecţiunii tratate sau de profunzimea ridurilor şi ţinând cont de vârstă se optează pentru una dintre cele trei proceduri”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că, în situaţia urmelor accentuate, cum ar fi cicatricile, ridurile şi leziunile în profunzime, aici este nevoie de o regenerare integrală. Metoda peeling-ului profund, susţine dr. Smadea, pătrunde în straturile profunde ale pielii, de aceea trebuie realizată exclusiv în săli chirurgicale, cu anestezie locală.

Zece zile de convalescenţă

În ceea ce priveşte perioada de refacere, aceasta implică minim zece zile de convalescenţă, timp în care este necesară purtarea unui bandaj pe faţă. Efectele acestei proceduri sunt similare unui lifting facial nechirurgical, datorită repoziţionării noului ţesut dermal. Practic, după o curăţare atentă a zonei tegumentare, se va aplica substanţa chimică, apoi va fi lăsată un timp în contact cu pielea, pentru a acţiona. De precizat că peeling-ul nu se face pe toată zona în acelaşi timp, ci treptat.

„Zona deja tratată poate fi unsă cu o cremă specială, în vederea corectării altor probleme dermatologice coexistente. Referitor la perioada de recuperare post-operatorie, aceasta depinde foarte mult de tipul de peeling realizat, de materialele folosite, precum şi de particularităţile fiecărui organism în parte. Totuşi, indiferent de aceste variabile, procesul de vindecare este promovat de îngrijirea corespunzătoare a pielii (prin curăţare şi hidratare optimă), aceasta asigurând, de asemenea, şi persistenţă în timp, a rezultatelor, previne dezvoltarea infecţiilor şi scade riscul de apariţie a modificărilor pigmentare în zonele tratate, ca rezultat al expunerii directe la soare. Îngrijirea post-operatorie a pielii este asemănătoare în multe privinţe cu cea pre-operatorie şi presupune:

curăţarea temeinică a tenului cu apă sau cu o soluţie specială de curăţare indicată de medicul curant. De asemenea, se va urmări hidratarea zilnică a pielii, evitarea expunerii directe la razele soarelui şi folosirea, indiferent de sezon a unei creme cu factor de protecţie solară. După ce procesul de exfoliere a încetat, pacientul trebuie să folosească astfel de creme zilnic, altfel se expune riscului de apariţie a petelor pigmentare, care nu mai dispar (pielea regenerată în urma unui asemenea tratament fiind foarte sensibilă la acţiunea nocivă a radiaţiilor solare)”, a completat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU