În acest sezon, cele mai frecvente îmbolnăviri sunt infecţiile de căi respiratorii superioare. Dintre acestea, cea mai răspândită este rinofaringita acută, determinată, în 90% din cazuri, de virusuri. În mod normal, un copil prezintă, în medie, 5-6 episoade de rinofaringită pe an. Cei mai afectaţi sunt preşcolarii din creşe şi grădiniţe, unde această boală poate căpăta caracter epidemic.
„Rinofaringita reprezintă inflamaţia mucoasei nazale şi a gâtului (faringe). Se manifestă cu febră ce poate atinge şi valori de 39-40 grade Celsius. Însă sugarii cu vârsta mai mică de 3 luni pot să nu facă febră, datorită reactivităţii scăzute a organismului. Pe lângă creşterea temperaturii, apar obstrucţia nazală, secreţii nazale, la început apoase, care devin seromucoase (gălbui), ce împiedică sugarul să sugă şi îl fac iritabil. Unii copii varsă şi prezintă scaune diareice”, explică dr. Oana Barbu, medic pediatru.
Este de dorit ca tratamentul să fie administrat la indicaţia medicului. Părinţii nu trebuie să administreze antibiotice, pentru că aceste infecţii sunt cauzate, în majoritatea cazurilor, de virusuri.
„Trebuie să-i asiguraţi copilului o cantitate suficientă de lichide (apă plată, lapte, ceai), să menţineţi în cameră o umiditate de 50-60% (cu un umidificator sau prosoape umede sau vase cu apă aşezate pe calorifer). Eliberaţi năsucul de secreţii: de 3-4 ori pe zi, înainte de mese şi la culcare, puneţi în fiecare nară câteva picături de ser fiziologic sau apă de mare, lăsaţi 2-3 minute să acţioneze şi aspiraţi mucozităţile cu o pompă sau cu aspiratorul de bebeluşi”, mai spun specialiştii.
Pentru a preveni aceste îmbolnăviri, nu duceţi copiii în spaţii aglomerate, alăptaţi-l cât mai mult timp, asiguraţi-i un aport de vitamine prin consumul de fructe proaspete, scoateţi sugarul sănătos la aer, zilnic, şi nu-l îmbrăcaţi excesiv de gros.