Dr. Andrei Nicole Zisu, specialist obstetrică şi ginecologie, ne spune că problemele emoţionale experimentate de orice cuplu care se confrunta cu infertilitatea, impactul psihologic al procedurilor de fertilizare in vitro asupra femeii şi importanţa unei consilieri psihologice corecte pe toată durata tratamentului sunt aspecte de netăgăduit pentru oricare dintre participanţii la procedurile FIV.
„Atât femeile, cât şi bărbaţii al căror diagnostic este cel de infertilitate, experimentează emoţii normale, însă dureroase, comparabile celor care au suferit o pierdere fizică şi psihică importantă, în acest caz fiind vorba despre pierderea capacităţii de a procrea. Reacţiile tipice în urma pierderii unei sarcini avansate sau aflate în stadiul incipient (de exemplu când embrionul implantat în urma procedurii FIV este avortat) includ şoc, durere, depresie, furie şi frustrare, treptat ducând la pierderea respectului şi încrederii în sine”, explică medicul specialist.
În cazul în care consilierea psihologica de specialitate, chiar şi pe termen scurt, este neglijată, sentimentul pierderii controlului asupra propriului destin poate duce la creşterea irascibilităţii, cu efecte pe termen lung pentru partenerul care este supus unui anumit tip de tratament al infertilităţii.
„În mod ideal, consilierea psihologică ar trebui să fie luată în considerare înainte ca pacienţii să înceapă un tratament împotriva infertilităţii, întrucât depresia, anxietatea şi stresul pot îngreuna şansele de a avea un copil. În aceste situaţii, medicii de specialitate pot oferi sfaturi concentrate pe modalităţile de reducere a oboselii fizice şi mai ales psihice, a stresului inerent procedurilor urmate şi chiar modalităţi de îmbunătăţire a comunicării cu cei din jur pe toata această perioadă sensibilă”, adaugă dr. Andrei Zisu.
Pentru obţinerea celor mai bune rezultate este necesară consolidarea unui parteneriat real medic-pacient, printr-o comunicare prolifică, onestă şi realistă din partea tuturor părţilor implicate.
Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna 0241.605.555.