Există persoane care nu doar că se simt moleşite pe durata întregii zile, dar această stare este asociată cu tulburări ale somnului, ceea ce ar putea indica prezenţa unei boli autoimune, narcolepsia. Această afecţiune cauzează o stare de somnolenţă excesivă, oamenii simţind nevoia imperioasă de a dormi, chiar şi pentru scurt timp, în timpul zilei. În aceste condiţii, narcolepticii pot adormi oriunde s-ar afla şi oricând. În plus, ei pot chiar şi visa, iar toate acestea se întâmplă în timp ce par a fi treji, acestea fiind, de fapt, halucinaţii hipnotice. Uneori, narcolepsia este asociată cu cataplexia, o tulburare caracterizată prin pierderea bruscă a tonusului musculaturii.
„Este adevărat că persoanele diagnosticate cu narcolepsie nu sunt foarte multe, dar cele care suferă din această cauză pot adormi oriunde, la volan, într-o sală de aşteptare etc. Problema este că ei pot face accidente de maşină şi chiar suferi traume majore dacă se întâmplă acest lucru”, a precizat dr. Any Docu Axelerad, medic neurolog. De multe ori, a precizat specialistul, de această boală suferă şi obezii, care, pe lângă narcolepsie, suferă şi de apnee în somn.
Desigur, multe persoane atribuie simptomele narcolepsiei altor afecţiuni, cum ar fi depresia, epilepsia, leşinul, somnul insuficient sau alte situaţii care pot cauza modificări ale somnului. Din păcate, narcolepsia este o afecţiune cronică pentru care nu există tratament care să o vindece în totalitate.