11 Iunie 2020
4367 accesări
0 comentarii

Litiaza biliară, numită şi pietre la fiere, reprezintă prezenţa de pietre la nivelul veziculei biliare sau al colecistului. Boala este întâlnită, de cel mai multe ori, la persoanele adulte, şi mai puţin la copii. În general, există doi factori importanţi care contribuie la apariţia litiazei biliare.

Pe de o parte, poate fi o tulburare metabolică ce modifică raportul componentelor biliare (bila este lichidul secretat de ficat şi depozitat în colecist, numit fiere). Pe de altă parte, poate interveni o cauză mecanică, prin care colecistul nu îşi poate goli conţinutul, din diferite motive.

În astfel de situaţii, singura soluţie este colecistectomia, adică operaţia de fiere, de bilă sau extragerea chirurgicală a veziculei biliare. Acesta este unicul tratament pentru litiaza biliară, care este responsabilă pentru apariţia durerii şi inflamaţiei.

Practic, vezicula biliară este un fel de rezervor pentru bila care este produsă în ficat şi este utilă în digestia alimentară. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, formarea litiazei colecistice poate să blocheze ieşirea bilei din vezicula biliară, fiind necesar consultul unui medic specialist chirurg.

„Simptomele includ durere în abdomenul superior, mai ales în partea dreaptă, greaţă, vărsături cu bilă (fiere, care este un lichid galben-verzui şi amar). Uneori, prezenţa calculilor nu dă niciun simptom, diagnosticul fiind pus exclusiv ecografic. Cu toate acestea, chiar şi în această situaţie ar trebui să vă adresaţi chirurgului, deoarece prezenţa pietrelor în colecist poate duce la apariţia de complicaţii grave, câteodată ameninţătoare de viaţă. Acestea sunt: infecţia (colecistita acută), care poate merge până la necrozarea completă a peretelui colecistului, ducând la peritonita biliară. Apoi, poate apărea icterul mecanic (gălbinarea), cauzat de împiedicarea eliminării bilei din ficat şi revărsarea unor compuşi din ea (bilirubina) în sânge şi, bolnavul se îngălbeneşte”, a explicat medicul.

O altă complicaţie ce poate apărea este pancreatita acută, provocată de blocarea sau doar de trecerea pietrelor la nivelul de vărsare al canalului pancreatic.

Tratamentul este exclusiv chirurgical

Din păcate, tratamentul litiazei biliare este exclusiv chirurgical, constând în îndepărtarea colecistului în întregime, împreună cu calculii din el. La ora actuală, tehnica laparoscopică reprezintă indicaţia standard pentru această intervenţie, vizibilitatea fiind optimă, iar traumatismul peretelui abdominal minim. În ceea ce priveşte intervenţia chirurgicală, aceasta este necesară în cazul diagnosticării ecografice a litiazei colecistice (pietre sau calculi), dar şi a colecistitelor acute litiazice şi alitiazice (inflamaţii ale colecistului din alte cauze decât cea litiazică), a traumatismelor spontane sau a cancerului de colecist.

În majoritatea cazurilor, colecistectomia laparoscopică este o intervenţie chirurgicală care se realizează în regim de programare, dar există şi cazuri (colecistita acută) în care intervenţia chirurgicală reprezintă o urgenţă.

Specialistul a precizat că dintre investigaţiile pe care pacientul trebuie să la facă pentru un diagnostic corect, cele mai importante sunt ecografia abdominală (care vizualizează prezenţa pietrelor şi semnele inflamaţiei - peretele colecistului este îngroşat) şi analizele de sânge (hemograma, bilirubine, enzimele hepatice, teste de coagulare, etc.)

Intervenţia chirurgicală se realizează numai cu anestezie generală. De regulă, pacienţii se externează la 24 de ore de la operaţie, putând să se întoarcă la activităţile zilnice în mai puţin de o săptămână. În general, se recomandă evitarea efortului fizic intens timp de 30 de zile.

De asemenea, o mică parte dintre ei sunt sfătuiţi să evite alimentele ce conţin grăsimi, dar mai ales să îşi îmbunătăţească aportul de fibre, în primele săptămâni de la operaţie, pentru a preveni disconfortul şi scaunele diareice după alimentaţie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU