15 Martie 2022
831 accesări
0 comentarii

Placa bacteriană sau placa dentară este o peliculă foarte aderentă, de culoare alb-gălbuie, alcătuită din bacterii şi zaharuri, care se depun pe diferite suprafeţe din cavitatea bucală. În general, aceasta este întâlnită pe dinţi, gingii, proteze dentare, implanturi dentare, dar şi pe bonturile protetice. Din păcate, nu există o metodă de a opri definitiv dezvoltarea plăcii bacteriene în cavitatea bucală, aceasta putând fi eliminată doar temporar, şi, bineînţeles, înainte de a cauza diferite probleme stomatologice.

Înainte de toate, este necesar să ştiţi că pentru a vă putea asigura o sănătate orală bună, trebuie să cunoaşteţi şi modul în care se formează placa dentară, în ce fel poate fi prevenită, dar şi cum să depistaţi prezenţa plăcii bacteriene în cavitatea bucală. În general, placa bacteriană se formează prin acumularea de bacterii, proteine salivare, toxine şi resturi alimentare, care se pot localiza atât supragingival, pe suprafaţa dinţilor, pe cerul gurii şi pe limbă, dar şi subgingival, în pungile parodontale şi în şanţul gingival. Odată formată, aceasta se va extinde în mod continuu, iar dacă nu este îndepărtată, va putea fi observată chiar şi cu ochiul liber. Ce se întâmplă? Dr. Roxana Colomei afirmă că, în prima fază, bacteriile și resturile alimentare vor forma un strat subțire pe suprafața dentară. Apoi, se va produce adeziunea bacteriilor la stratul depus pe dinți, timp în care va avea loc o serie de reacții la nivel molecular, care vor favoriza înmulțirea bacteriilor și, desigur, formarea unui nou strat.

Cum puteți rezolva problema? O soluție ar fi revelatoarele de placă bacteriană, care sunt folosite pentru a îmbunătăți igiena dentară.

Placa bacteriană, numită și biofilm, este un film subțire, lipicios, translucid, format din bacterii și zaharuri care se depun și aderă la suprafețele dinților. Dacă nu este îndepărtat corect prin periajul zilnic, biofilmul se acumulează, devenind alb-gălbui și conferind zonei o textură aspră. Prezența plăcii este, deci, cauza mai multor probleme ale gurii, cum ar fi cariile, gingivita și respirația urât mirositoare, printre altele. De aceea, eliminarea sa totală este atât de importantă. Aici intră în joc revelatoarele de placă, un mare ajutor când vine vorba de igiena dentară. Aceste revelatoare de placă bacteriană sunt, de fapt, substanțe capabile să coloreze biofilmul, pentru a-l face vizibil. În acest fel, îndepărtarea acestuia este mai ușoară. Totodată, a ști unde se află placa bacteriană vă permite să identificați ce zone ale gurii ar trebui curățate cu mai multă atenție. În același timp, acești agenți sunt foarte utili în programele preventive și ca motivație pentru îngrijirea orală. Totodată, se poate opta pentru comprimatele masticabile, niște tablete care se mestecă până se dizolvă complet. Apoi, se efectuează trei-patru clătiri cu apă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU