zwnlcr
Polipii nazali reprezintă o serie de excrescenţe care cresc sub forma unor ciorchini ce obturează căile nazale şi sinusurile. De cele mai multe ori, aceştia se formează în urma inflamaţiei cronice a mucoasei, dar cauzele exacte nu au putut fi determinate, până acum, cu precizie.
Având dimensiuni diferite, polipii mici pot fi asimptomatici, însă cei de dimensiuni mari sau multipli îngreunează, deseori, respiraţia. În acest caz, cel mai probabil diagnostic este cel de polipoză nazală, dar confirmarea diagnosticului se poate face numai în cabinetul medicului, în urma unei endoscopii nazale.
Din fericire, polipii nazali sunt formaţiuni moi, care nu dor, dar care cresc şi apoi blochează căile nazale şi sinusurile. De cele mai multe ori, polipozele nazale sunt de cauză alergică.
La ora actuală, alergia este prezentă la un sfert din cazurile manifestate clinic cu rinoree, obstrucţie nazală (nas înfundat), strănuturi repetate, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu astmul bronşic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacerbări la stimuli nespecifici: schimbări de temperatură, mirosuri intense, iritanţi chimici, fum, praf etc.
„De cele mai multe ori, polipoza apare la pacienţi care prezintă deja teren alergic sau la pacienţi care lucrează cu noxe abundente şi care se manifestă la început prin insuficienţe respiratorii nazale accentuate, după care intervine obstrucţia totală. Problema este că aceste polipoze nu se dezvoltă în nas, ci la nivelul sinusurilor feţei şi uneori prin toate sinusurilor, caz în care diagnosticul este mai grav şi se impune intervenţie chirurgicală. În aceste cazuri, dar şi înainte şi după operaţie, este nevoie de un tratament corespunzător, antialergic şi antiinflamator de durată, aproximativ 4-6 luni”, a precizat dr. Dănuţ Dincă, specialist ORL.
Partea proastă este că polipoza poate reapărea, oricât de bine ar fi curăţată. „Dacă reapare, se poate interveni din nou prin operaţie sau se poate trata pur şi simplu, fără ca pacientul să ajungă iar pe masa de operaţii. Asta depinde, însă, de la caz la caz. Mai întâi, trebuie evaluat bolnavul”, a explicat medicul.
Deși unii oameni pot dezvolta polipi, chiar dacă nu au avut probleme nazale anterioare, există adesea un factor declanșator pentru dezvoltarea polipilor. Acești factori declanșatori includ: infecțiile sinusale cronice sau recurente; astmul; rinita alergică; fibroza chistică; sindromul Churg-Strauss; sensibilitatea la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
De asemenea, pentru unii oameni, poate exista o tendință ereditară de a dezvolta polipi, iar acest lucru se poate datora felului în care genele lor determină reacția mucoasei la inflamație.
zwnlcr