Cancerul de col uterin este o problemă tot mai des întâlnită în rândul femeilor. Tocmai de aceea, screening-ul pentru depistarea acestei crunte maladii este extrem de important. Drept urmare, orice femeie care doreşte să afle care îi este starea de sănătate ar trebui să se programeze pentru un consult care să cuprindă nu doar examenul Papanicolau, ci şi un examen clinic şi unul ecografic.
Dr. Mihail Cocoş, medic primar Obstetrică-Ginecologie, este de părere că, pe lângă examenul clasic, trebuie folosită ecografia cu sondă vaginală, pentru a sesiza eventualele modificări apărute la nivelul celorlalte organe genitale interne, respectiv corp uterin, ovare, trompe, anomalii care nu pot fi evidenţiate prin examenul Papanicolau.
„În anumite situaţii, efectuăm şi un examen mamar clinic şi ecografic. Nu este un program de screening strict, deoarece discuţia cu pacienta include şi întrebări mai largi. Este o anamneză complexă, nu doar ţintită pe problema colului uterin, iar atunci când depistăm patologie tumorală, avem concursul examenului imagistic RMN”, a explicat specialistul.
Medicul a adăugat că, la ora actuală, România se află printre primele în lume în ceea ce priveşte cancerul invaziv şi, dacă vorbim despre cancerul de col, suntem chiar fruntaşi în Europa.
„La noi în ţară nu este reglementat în niciun fel screening-ul şi se face numai sporadic, în anumite zone, în anumite etape. În alte ţări, aceste controale sunt obligatorii, periodic, anual, în mod deosebit în ceea ce priveşte cancerul de col. În străinătate se pune foarte mare accent pe prevenţie”, a precizat dr. Mihail Cocoş.
Examenul Papanicolau, o dată pe an
Depistarea cancerului de col uterin în timp util este extrem de importantă. Acesta este şi motivul pentru care există şi recomandarea de a face examenul Papanicolau o dată pe an. Astfel, atât timp cât acest examen este corect efectuat şi interpretat, o femeie nu are de ce să facă vreo formă de cancer invaziv, pentru că va fi depistat la timp.
De asemenea, controalele periodice au acelaşi scop şi de aceea sunt esenţiale.
„În ceea ce priveşte patologia tumorală malignă, manifestările sunt tardive şi atunci, tocmai aceasta este şi definiţia screening-ului, de a depista din rândul populaţiei, a masei mari, cazurile care prezintă risc de a dezvolta, de exemplu, cancer de col uterin. Ne referim la procesele acelea pre-neoplazice, la displazii mai mult sau mai puţin severe. Să poată fi depistate în stadiile incipiente, pentru a se putea interveni în timp util. În ceea ce priveşte celelalte forme de cancer genital, cancerul uterin, cancerul ovarian, cancerul de endometru, nu există metode chiar aşa de bine standardizate, însă acest examen clinic şi imagistic pe care îl facem este extrem de binevenit, pentru că nu de puţine ori, în cadrul acestui screening, am avut surpriza să depistăm formaţiuni tumorale care nu au avut niciun fel de manifestare şi nu erau cunoscute anterior. Au fost şi maligne, dar rezultatele concrete le aflăm în urma screening-ului”, a completat medicul.