Rănile profunde, de dimensiuni mari, pe care le dobândim în urma unor accidente sau a muşcăturilor de animale, pot suferi complicaţii, printre care se numără şi tetanosul. Această patologie este o boală acută, infecţioasă, determinată de bacilul tetanic, care are un grad de mortalitate foarte mare. Afecţiunea apare ca rezultat al infectării plăgilor tăiate cu obiecte contaminate cu bacilul tetanic.
„Perioada de incubaţie în tetanos este între 3 şi 30 de zile, în funcţie de intensitatea infecţiei tetanigene. Cu cât perioada de incubaţie este mai mică, cu atât boala este mai severă. Debutul are anumite manifestări: sensibilitate la frig, parestezii, senzaţie de arsură la nivelul plăgii, anxietate, iritabilitate, insomnie şi imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii muşchilor”, a declarat dr. Loti Popescu, reprezentant DSP Constanţa.
Bolnavul cu tetanos are poziţii diferite caracteristice, urmare a contracturii muscu-lare care sunt suficient de puternice pentru a determina rupturi ale muşchilor, deplasări şi fracturi osoase.
Semnele clinice de gravitate sunt: febra, tahicardia şi insuficienţa respiratorie.
„Tetanosul netratat se soldează cu deces, iar cazurile tratate evoluează în funcţie de forma clinică, mortalitatea maximă înregistrându-se la nou-născuţi şi la vârstnici. În cazul unei plăgi cu risc tetanigen, persoanele afectate trebuie să se prezinte de urgenţă la medic şi să urmărească recomandările personalului de specialitate”, precizează medicul.