Mother and Daughter Making a Salad

Mother and Daughter Making a Salad
07 Martie 2012
1206 accesări
0 comentarii
Venirea primăverii reprezintă un nou început nu numai pentru natură, ci şi pentru fiecare dintre noi. Anotimpul ghioceilor şi al pomilor înfloriţi este cel mai potrivit moment pentru schimbările din dietă şi îmbunătăţirea stilului de viaţă. Detoxifierea organismului este un proces extrem de benefic nu doar pentru sănătatea trupului, ci şi a minţii. Renunţarea la seden-tarism şi la alimentele bogate în grăsimi ne pot ajuta să eliminăm toxinele, să ne reglăm tranzitul intestinal, să ne îmbunătăţim metabolismul şi să menţinem un bun tonus fizic şi psihic. „Cea mai indicată perioadă pentru detoxifierea organismului este primăvara”, este de părere dr. George Mihail Cleianu, medic nutriţionist constănţean. Pe parcursul iernii, corpul nostru este supus unui stres suplimentar din cauza vremii nefavorabile, a alimentaţiei cu multe proteine şi grăsimi animale, a reducerii consumului de legume şi fructe proaspete sau a lipsei mişcării în aer liber. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii este timpul să ne schimbăm alimentaţia şi să mâncăm cât mai multe legume şi fructe proaspete, specifice acestei perioade. Alegeţi verdeţurile naturale, fără chimicale După o iarnă lungă, timp în care oferta în materie de verdeţuri a fost cam săracă, constănţenii pot găsi acum în pieţe o gamă variată de legume şi fructe proaspete. „Ar fi de preferat să se evite verdeţurile crescute în sere şi să se consume fructele şi legumele cât mai naturale, crescute cu îngrăşă-mânt natural şi nu cu îngrăşăminte chimice”, recomandă dr. Cleianu. „Sunt indicate urzicile, ştevia, loboda sau sfecla roşie. Totodată, morcovii conţin componente mine-rale, compuşi chimici care dau cu-loare şi antioxidanţi puternici”, mai spune nutriţionistul. Pentru o detoxifiere eficientă a organismului în această perioadă mai puteţi mânca şi ţelină, varză albă sau roşie, conopidă, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartofi şi alte legume bogate în minerale, vitamine şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi. Alte legume recomandate pentru curăţarea ficatului sunt seminţele de in, de floarea soarelui, de susan, usturoiul, uleiul de cânepă sau propolisul. Totodată, antioxidanţii din ceaiul verde protejează ficatul de alte toxine. Legumele ar trebui consumate în stare crudă Dr. Mihail Cleianu ne sfătuieşte să mâncăm legumele în stare naturală şi să evităm pe cât posibil gătirea acestora. „Cel mai bine ar fi ca legumele să fie consumate proaspete, nepreparate termic, pentru a nu-şi pierde din compuşii esenţiali. Şi prăjelile ar trebui evitate deoarece prin acest mod de preparare creşte cantitatea de compuşi cancerigeni din alimente. În cazul în care prăjim, totuşi, alimentele în ulei, indicat ar fi să utilizăm un ulei cu punct de fierbere ridicat, cum ar fi uleiul de palmier”, precizează medicul nutriţionist. Acesta spune că singura legumă care nu îşi pierde din proprietăţi când este călită sau fiartă puţin, este ceapa. Fără lapte, carne şi zahăr Cura de detoxifiere primăvăratică ar trebui să însemne şi renunţarea la anumite produse. Specialiştii spun că este bine să evităm consumul excesiv de carne grasă, mezeluri, afumături, alimen-te care conţin E-uri, dulciuri şi sucuri din comerţ, dar şi lactate. „Trebuie să evităm în mod deosebit laptele şi celelalte produse din lapte, mai puţin brânza dulce, care nu conţine cazeină(n.r. proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Este recomandată înlo-cuirea produselor din carne cu peştele, în special cel sălbatic, şi renunţarea la zahăr în favoarea mierii naturale de albine”, mai aflăm de la medicul constănţean. Mişcarea zilnică este foarte importantă Odată cu încălzirea vremii, indicat ar fi să faceţi şi mai multă mişcare, chiar dacă asta înseamnă să mergeţi mai mult pe jos. În acest fel, sportul vă va ajuta să vă relaxaţi şi să vă îmbunătăţiţi nivelul de energie. Cel puţin jumătate de oră de mişcare fizică pe zi este esenţială pentru a ne reîncărca bateriile, spune dr. Cleianu. „Este foarte important ca activităţile fizice să se desfăşoare în aer liber. Sunt recomandate plimbările relaxate, alergările uşoare şi sporturile care nu necesită depunerea efortului în exces. De asemenea, înotul este foarte sănătos pentru corpul uman”, explică nutriţionistul. În acelaşi timp, trebuie să respec-tăm orele de somn şi să ne odihnim în jur de opt ore în fiecare noapte.
Taguri articol: important

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI