Anul acesta aduce încă o schimbare semnificativă în sistemul de sănătate. Potrivit ministrului sănătăţii, Patriciu Achimaş - Cadariu, în următoarele luni va fi lansat cel mai complex program de prevenţie şi educaţie în sănătate.
Principiile care au stat la baza dezvoltării acestui plan sunt echitatea şi accesul universal la servicii de sănătate preventive şi centrarea serviciilor pe nevoile specifice ale beneficiarilor.
Categoriile de populaţie vizate sunt copiii (preşcolari şi şcolari), persoanele din comunităţile rurale, persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidenţă) şi femeile însărcinate. Planul va fi implementat la nivelul comunităţilor prin programe de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate multianuale integrate. Ele îşi propun modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli înregistrate în România: comportamentele alimentare cu risc pentru sănătate, activitatea fizică neadecvată şi sedentarismul, consumul dăunător de alcool, consumul de droguri ilegale şi consumul neadecvat de medicamente, fumatul, comportamentele necorespunzătoare de igienă personală, comportamentele violente şi cele cu risc pentru răniri accidentale, comportamente sexuale cu risc şi utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale.
De asemenea, săptămâna viitoare va fi organizată şi prima dezbatere publică a proiectului de lege a vaccinării. Tot în această primăvară, Ministerul Sănătăţii va dezvolta programul de depistare precoce a cancerului de col uterin şi va elabora alte două programe importante de prevenţie care vizează depistarea precoce a cancerului de sân şi cancerului colorectal în cadrul Planului comprehensiv de control a cancerului care va fi lansat în luna aprilie.