08 Decembrie 2015
1218 accesări
0 comentarii

Presărată peste orezul cu lapte, în cafeaua de dimineaţă sau în plăcinta cu mere, scorţişoara este unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite condimente. Însă puţini ştiu că din scoarţa copacului de scorţişoară se fac şi medicamente tradiţionale care se utilizează în toată lumea.

Mii de ani, scorţişoara a fost preţuită datorită proprietăţilor sale medicinale, iar în antichitate era un cadou scump destinat regilor. Ştiinţa modernă confirmă acum ceea ce oamenii au ştiut instinctiv de-a lungul timpului. Astfel, cercetările au dovedit o parte din beneficiile scorţişoarei.

Sursă bogată în antoxidanţi

Antioxidanţii protejează organismul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi. Scorţişoara este încărcată cu antioxidanţi puternici, precum polifenolii. Într-un studiu realizat la Universitatea din Hong Kong care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorţişoara a câştigat detaşat în faţa unor superalimente precum usturoiul şi oregano. În plus, unele cercetări au arătat că antioxidanţii din scorţişoară pot avea proprietăţi antiinflamatoare.

Scorţişoara reduce riscul bolilor cardiace

Oamenii de ştiinţă fac legătura între consumul de scorţişoară şi un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces din lume.

Studiile efectuate în cadrul Departamentului de Nutriţie al Universităţii de Agricultură din Peshawar, Pakistan, au arătat că la persoanele cu diabet de tip doi, un gram de scorţişoară pe zi are efecte benefice asupra componentelor principale ale sângelui: reduce colesterolul total, colesterolul LDL şi trigliceridele, în vreme ce colesterolul HDL rămâne stabil. Totodată, studiile realizate pe animale relevă faptul că scorţişoara scade tensiunea arterială. Combinate, toate aceste aspecte pot să diminueze vizibil riscul bolilor de inimă.

Ţine diabetul la distanţă

Mai multe studii sprijinite de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite arată că scorţişoara poate creşte sensibilitatea la insulină, responsabilă cu reglarea metabolismului şi transportul glucozei din fluxul sanguin, în celulele corpului. Tot mai multe persoane devin rezistente la efectele insulinei, ceea ce duce la boli grave precum sindromul metabolic şi diabetul de tip doi.

Ajutând insulina să-şi facă treaba, scorţişoara scade nivelul glicemiei, de unde rezultă efectul său puternic împotriva diabetului.

Scorţişoara poate avea efecte anticancer

Cercetătorii de la Universitatea din California au demonstrat că scorţişoara combate infecţiile bacteriene şi fungice şi poate avea efecte benefice în tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson. De asemenea, ea poate oferi protecţie şi împotriva cancerului. Totuşi, cercetările continuă deoarece studiile care au relevat aceste efecte au fost efectuate numai pe animale.

Profitaţi din plin de beneficiile scorţişoarei, mai ales că vremea rece de afară şi sărbătorile care se apropie cu paşi repezi aduc cu ele arome noi, care îşi fac loc, treptat, în alimentaţia de zi cu zi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir