Pe fondul apariţiei numeroaselor legături pe care părinţii le-au făcut în timp şi care au coincis cu diferite afecţiuni ce au creat epidemii în rândul celor mici, vaccinarea rămâne un subiect extrem de controversat. Pe de altă parte, medicii susţin în continuare că nu există niciun fel de legătură ştiinţifică sau studii medicale care să ateste conexiunile dintre vaccinurile administrate copiilor şi boli precum autismul.
De altfel, reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică fac o serie de precizări referitoare la importanţa vaccinării.
„Sistemul imunitar al nou-născuţilor se confruntă simultan cu multe provocări. Deşi în uter nu există bacterii şi virusuri, sistemul imunitar al nou-născuţilor se confruntă imediat cu o serie de provocări diferite. Din momentul naşterii, mii de bacterii diferite încep să trăiască pe suprafaţa intestinelor. Având răspunsuri imune rapide la aceste bacterii, bebeluşii le împiedică să invadeze sistemul circulator şi să cauzeze boli grave. De fapt, bebeluşii sunt capabili să răspundă la milioane de viruşi şi bacterii diferite, deoarece au miliarde de celule imunologice care circulă în organismele lor. De aceea, vaccinurile administrate în primii doi ani de viaţă reprezintă «o picătură de apă dintr-un ocean» din ceea ce sistemul imunitar al unui copil întâlneşte şi administrează cu succes în fiecare zi”.