18 Aprilie 2022
789 accesări
0 comentarii

La ora actuală, insuficienţa cardiacă este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Tocmai de aceea, este foarte important să vă verificați ritmul cardiac în mod regulat. Acest ritm cardiac este, de fapt, numărul de contracţii cardiace sau bătăi pe unitate de timp și se măsoară în condiţii fiziologice bine determinate şi se exprimă în bătăi pe minut (bătăi/min).

Inima vă bate prea tare sau prea încet? În oricare dintre aceste situații este indicat să mergeți la medic pentru a vedea dacă există o problemă de sănătate. Potrivit dr. Adina Bucur, viteza bătăilor inimii depinde de mulţi factori, cum ar fi activitatea fizică, ameninţările la adresa siguranţei şi răspunsurile emoţionale individuale. „Înainte de toate, trebuie să ştiţi că ritmul cardiac este foarte diferit într-o zi agitată sau atunci când vă odihniţi în pat. Pe scurt, ritmul cardiac reprezintă de câte ori bate inima pe minut. În mod normal, acest organ pompează 70 de mililitri de sânge cu fiecare bătaie, adică aproximativ cinci litri în 60 de secunde. Pentru a face acest lucru, muşchii trebuie să se contracte şi să se relaxeze ritmic.

La nivel fizic, însă, procesul este ciclic, acest lucru însemnând că se repetă într-un anumit interval de timp. Oamenii trebuie să fie conştienţi de faptul că ritmul cardiac normal nu înseamnă neapărat că nu sunt bolnavi, ci este un parametru util pentru a identifica o mare varietate de tulburări”, a explicat medicul.

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că boala ischemică a inimii este principala cauză de deces în multe ţări. Aşa că, fără îndoială, atenţia asupra inimii vă poate salva viaţa, de foarte multe ori. Pe scurt, vă aducem la cunoştinţă care sunt cele mai eficiente modalităţi de măsurare a ritmului cardiac. În general, puteţi măsura pulsul în zonele în care arterele trec aproape de piele. Unele locuri viabile pentru aceasta sunt încheietura mâinii, vârful piciorului, tâmplă, gât şi zona inghinală. Cel mai comun mod de a vă verifica ritmul cardiac acasă este la încheietura mâinii. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuaţi următorii paşi: apăsaţi uşor interiorul încheieturii mâinii pe partea laterală a degetului mare. Veţi observa artera radială sub piele, care trece prin canalul radial. Imediat după aceea, aşezaţi degetele arătătoare şi mijlocii la aproximativ jumătate de centimetru sub pliul încheieturii mâinii, între osul proiectat spre exterior şi tendonul de pe partea interioară. În momentul în care simţiţi primele bătăi ale inimii, începeţi să număraţi bătăile care apar în 60 de secunde, cu ajutorul unui cronometru. De asemenea, puteţi număra bătăile în 30 de secunde, apoi le înmulţiţi cu doi, dar pot exista mai multe erori dacă folosiţi această metodă. În ziua de azi există şi aparate care vă ajută să măsuraţi ritmul cardiac, dacă nu doriţi să faceţi acest lucru manual. De exemplu, în comerţ există dispozitive care măsoară tensiunea arterială şi care indică, inclusiv, ritmul cardiac al pacientului pe afişajul digital. Utilizarea acestor gadgeturi este simplă şi nu durează mai mult de câteva minute pentru a obţine rezultatele.

Medicii sunt de părere că ritmul cardiac în repaus este cel care pompează cea mai mică cantitate de sânge, deoarece nu faceţi mişcare. Drept urmare, în timp ce staţi întins şi relaxat, ritmul cardiac mediu este între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Cu toate acestea, o rată mai mică de 60 de bătăi pe minut nu este întotdeauna un semn de boală. De exemplu, pacienţii care iau medicamente beta-blocante au frecvenţe cardiace mai mici.

Taguri articol: sfatul medicului medicamente probleme cardiac tensiunea arterială muşchi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU