Tratamentul şi chirurgia glaucomului au ca scop menţinerea sub control a bolii şi prevenirea deteriorării suplimentare a vederii.
Glaucomul este controlat prin picături administrate zilnic, pentru o perioadă nedeterminată de timp. Picăturile au rolul de a scădea tensiunea intraoculară. De aceea, tratamentul nu trebuie întrerupt niciodată sau modificat fără acordul medicului curant.
Când tratamentul cu picături nu mai este suficient, medicul oftalmolog vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală care are ca rol stabilizarea tensiunii intraoculare.
„Operaţia de glaucom se efectuează sub anestezie locală, cu picături. Pacientul este conştient pe toată durata operaţiei, însă nu va putea vedea sau simţi nimic în timpul intervenţiei. Trabeculectomia constă în efectuarea unui «orificiu» în zona trabeculului ocular, care să permită scurgerea umoarei apoase în exces din camera anterioară a ochiului. În acest mod, se creează o nouă cale de drenaj, iar presiunea intraoculară scade odată cu eliminarea lichidului excesiv”, a explicat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog în cadrul Mrini Eye Hospital.
După operaţia de glaucom, pacientul va petrece un timp scurt în salonul postoperator din cadrul Clinicii de Oftalmologie Mrini Eye Constanţa, apoi va putea pleca acasă însoţit.