Cistita este caracterizată prin inflamare şi infecţie localizate la nivelul vezicii urinare. Aceasta este o problemă serioasă de sănătate, care le afectează pe foarte multe femei, de-a lungul vieţii, şi care se complică odată ce infecţia ajuge şi la nivelul rinichilor. Bacteriile care generează cistita pătrund în tractul urinar, prin uretră, unde se înmulţesc.
„Cistita este cauzată, destul de des de E-Coli, dar şi de ciuperci, precum Candida albicans, însă mai rar. O evacuare deficitară a urinei este o altă cauză de infecţie. Cistita cauzează dureri intense şi arsură în momentul urinării, urină tulbure, miros urât al urinei, urinări frecvente sau urinare cu sânge. Infecţia urinară trebuie tratată, deoarece, în lipsa unui tratament, infecţia se poate extinde şi apar complicaţii. De regulă, tratamentul este pe bază de antibiotice, iar simptomele dispar în câteva zile de la începerea acestuia”, explică dr. Geanina Şotilă, specialist nefrolog.
Pentru prevenţie, persoanele care fac des infecţii urinare trebuie să bea minim doi litri de lichide pe zi, să urineze des, să aibă o igienă intimă adecvată, să evite produsele de igienă intimă care pot fi iritante şi să urineze după fiecare contact sexual, pentru a elimina eventualele bacterii de pe uretră.