Ne fac să fim mai frumoase, să mirosim mai bine, sau chiar să arătăm mai tinere. Dar în realitate, situaţia stă exact pe dos. Produsele cosmetice şi de îngrijire sunt, de cele mai multe ori, pline de chimicale ce ne pot afecta atât frumuseţea cât şi sănătatea.
Chiar dacă pe termen scurt, sunt prietene de nădejde, pe termen lung cosmeticele pot fi cel mai înfiorător duşman. Grav este că de cele mai multe ori nici prin gând nu ne trece faptul că anumite probleme de sănătate, unele foarte grave, pot fi puse, fără pic de îndoială, pe seama anumitor substanţe chimice prezente în creme, şampoane, machiaje şi lista rămâne deschisă.
Fie că vorbim despre afectarea funcţiei reproductive la femei, sau despre apariţia menopauzei cu până la patru ani mai devreme decât în mod normal, despre apariţia tumorilor, a cancerului sau a diverselor afecţiuni ale pielii, cert este că toate substanţele chimice au impact negativ asupra noastră.
Substanţele de care trebuie să fugim cât vedem cu ochii sunt:
Ftalaţii. De departe cele mai periculoase ingrediente chimice, despre ftalaţi se poate vorbi numai în termeni negativi. Testele de laborator au arătat o legătură între aceste substanţe şi infertilitate. Dintre ftalaţi, Uniunea Europeană a interzis folosirea DEHP în produsele cosmetice.
Para-phenylene-diamine (PPD) – derivat din gudron şi folosit pentru vopseaua închisă la culoare. Studiile au arătat o legătură între PPD şi cancer, dar mulţi doctori sunt de părere că folosirea ocazională nu reprezintă un risc.
Paraben – un foarte cunoscut conservant folosit în majoritatea produselor, despre care se consideră că ar creşte nivelul de estrogen. Mai mult, studiile arată că parabenii pătrund prin piele, direct în sânge, provocând chiar cancer la sân, în cazul femeilor. Produsele care conţin „paraben” apar sub următoarele denumiri: methylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, ethylparaben.
Propylene glycol – agent hidratant folosit în parfum, creme, produse pentru păr, deodorante, săpunuri şi produse de machiaj. Se spune că poate cauza dereglări ale rinichilor şi ficatului, însă e considerat sigur în concentraţie de până 50%.
Formaldehyde şi derivaţi. În primul rând, pot produce iritaţii ale pielii sau chiar ale sistemului respirator, iar în al doilea rând afectează drastic slăbirea imunităţii. Majoritatea medicilor susţin că aceste reacţii nu apar decât dacă se folosesc produse cu concentraţie ridicată de formaldehyde.
Surfactanţi (Sodium Lauryl Sulfate). Aceşti agenţi spumanţi şi de curăţare din şampon, spumă de baie sau săpun lichid pot produce grave iritaţii ale pielii.
Petrolatum. Este un amestec de hidrocarbon, cunoscut drept jeleu petroleum, vaselină sau parafină sauliquidum. Are capacitatea nefastă de a opri eliminarea toxinelor din corp. Provocă de asemenea sensibilitate la lumină, sărăceşte pielea de propriile grăsimi naturale, de aici rezultând îmbătrânire prematură a tegumentului, acnee şi multe alte dezechilibre.
Atenţie! Parfumurile sunt un cocktail de chimicale
Parfumurile sintetice conţin de multe ori ftalaţi, chimicală ce ajunge în sânge în doi timpi şi trei mişcări. Rolul acestei substanţe în compoziţia parfumului este să îl facă mai persistent din punct de vedere al mirosului. Aşadar, apa de parfum va fi mult mai "chimică" decât apa de toaletă.
Să nu neglijăm nici parfumul din creme, şampoane şi alte produse. Denumirea de Parfum („Fragrance”) ca ingredient cosmetic ascunde de obicei un amestec complex de zeci de chimicale din totalul de 3.000 existente.
Potrivit unui studiu efectuat în Austria în anul 2009, cei care folosesc cel mai mult cosmetice cu parfumau şi cele mai multe substanţe sintetice în sânge, cum ar fi Galaxolide şi Tonalide, substanţe cu potenţial de disturbare a hormonilor. Aceste ingrediente au fost găsite inclusiv în cordonul ombilical al bebeluşilor!
Vopsea ce conţine gudron de cărbune, pe lista neagră
Aşa numitul "gudron de cărbune" este ingredientul ce apare pe etichetă sub denumirea "P-PHENYLENEDIAMINE" şi se găseste în principal în vopseaua de păr, iar în alte produse sub denumirea „C.I.” urmată de 5 cifre. Culorile mai închise de vopsea fac mai mult rău, deoarece conţin mai multăphenylenediamide decât culorile mai deschise. Această substanţă este corelată cu declanşarea diverselor tipuri de cancer.