11 Noiembrie 2018
639 accesări
0 comentarii

Un studiu realizat asupra unor copii cu vârste între 8 şi 16 luni a arătat că, în ciuda părerii comune că vizionarea unor programe educative de pe casete video sau a unor DVD-uri pentru copii ar grăbi apariţia vorbirii, acestea încetinesc de fapt dezvoltarea vocabularului, potrivit Reuters Health.

„Mesajul pentru părinţi este că nu poţi obţine o dezvoltare armonioasă a vorbirii copilului fără un dialog frecvent şi constant între copil şi părinte care să înceapă încă de la naştere şi să continue până la vârsta de trei ani”, a spus dr. Frederick J. Zimmerman de la Child Health Institute din Seattle, autorul studiului.

El a intervievat 1.008 părinţi ai unor copii cu vârste cuprinse între două şi 24 de luni în privinţa abilităţilor copiilor de limbaj şi în privinţa expunerii acestora la diferite tipuri de producţii media.

„Am descoperit că între bebeluşii cu vârste între opt şi 16 luni, cei care priveau foarte mult casete video pentru bebeluşi aveau o dezvoltare a limbajului deficitară faţă de restul”, a spus Zimmerman.

Cercetătorul a adăugat că printre DVD-urile incluse erau şi Baby Einstein şi Brainy Baby. Mai clar, fiecare oră pe zi petrecută pentru vizionarea unui DVD sau a unui film pentru copii a fost asociată cu un decalaj de minus 6-8 cuvinte faţă de cei care nu ascultă astfel de producţii. În schimb, cercetătorii au arătat că părinţii care le citesc copiilor lor poveşti cel puţin odată pe zi le îmbunătăţesc acestora capacitatea de a învăţa să vorbească. Impactul nefavorabil al produselor mediatice asupra capacităţii bebeluşilor de a învăţa să vorbească a fost identificat la copiii între opt şi 16 luni, dar la bebeluşii care aveau între 17 şi 24 de luni, nu s-a putut observa vreo influenţă negativă a produselor mediatice asupra dezvoltării limbajului.

„Atât pediatrii cât şi părinţii ar trebui să fie conştienţi de puterea produselor media de a educa, de a bucura şi de a face rău”, au concluzionat cercetătorii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU