28 Ianuarie 2020
685 accesări
0 comentarii

Propolisul este produsul natural, ideal pentru sănătatea noastră, care ne protejează, datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice, antimicrobiene, antioxidante și antiseptice pe care le are. Specialiștii spun că propolisul este amestecul obținut după o rețetă pe care numai albinele o știu, din rășina arborilor (în special conifere), polen și ceară pentru conservare, la care se adaugă un ingredient secret: saliva care fermentează rășina și o pregătesc astfel pentru amestecul final.

Cercetătorii au descoperit, de-a lungul timpului, că, în compoziția propolisului se regăsesc nu mai puțin de 300 de compuși, cu precădere flavonoide, o grupă de antioxidanți ce conferă propolisului proprietăți antiinflamatorii. Alte substanțe pe care propolisul le conține sunt: acizii grași și acizii aromatici, acizii fenolici, aminoacizii, vitamine: B1, B2, B6, vitamina C și E, dar și minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, zinc și fier.

Astfel, conținutul mare de flavonoide și compoziția bogată de substanțe nutritive transformă propolisul într-un adjuvant, sau chiar și remediu natural pentru prevenirea, respectiv tratarea mai multor afecțiuni. Totodată, propolisul tratează arsurile minore și previne apariția infecțiilor la nivelul pielii. Aplicarea pe zona afectată contribuie, totodată, la dezvoltarea de celule noi și diminuarea activității radicalilor liberi, grăbind astfel procesul de vindecare.

În același timp, propolisul este un ingredient de bază în creme, unguente și alte produse dermatologice datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene, având rezultate bune în tratarea acneei. Nu în ultimul rând, consumul de propolis apos în timpul sezonului rece scade riscul de apariție al răcelii sau scurtează durata acesteia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU