27 August 2024
37 accesări
0 comentarii

Pulsul cardiac sau frecvența cardiacă reprezintă numărul de contracții pe care le execută inima și se măsoară într-un interval de timp de un minut.

Acesta poate varia în funcție de starea în care vă aflați la momentul respectiv: depinde foarte mult dacă dormiți sau sunteți treaz, pentru că în timpul somnului valoarea pulsului scade, organismul intrând într-o stare de veghe. Potrivit specialiștilor, starea de activitate influențează și ea pulsul, astfel acesta diferă atunci când sunteți în repaus sau faceți o activitate fizică ușoară, moderată sau intensă, deoarece organismul aflat în mișcare necesită o cantitate mai mare de sânge pentru a oxigena mușchii.

Medicii spun că vorbim de puls mărit atunci când valorile măsurate depășesc 100 de bătăi pe minut, iar afecțiunea în sine este denumită tahicardie. Pulsul scăzut reprezintă scăderea frecvenței cardiace sub valori de 60 de bătăi pe minut, iar afecțiunea este numită bradicardie. Atunci când pulsul este scăzut, inima nu pompează suficient sânge în organism și apar simptome precum: amețeală; vertij; oboseală accentuată; chiar pierderea stării de conștiență. Tratamentul în aceste afecțiuni este reprezentat de implantarea unui stimulator cardiac, denumit și pacemaker, care transmite impulsul electric la nivelul cavităților inimii, suplinind funcția nodului sinusal sau atrioventricular.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU