Foto: The Conversation

Foto: The Conversation
18 Mai 2020
842 accesări
0 comentarii

Deseori, la nivelul pielii, apar niște leziuni care, pur și simplu, nu vor să ne dea pace și care par a fi cauzate de o ciupercă. Specialiștii spun că poate fi vorba despre pitiriazisul versicolor, o afecţiune cauzată de o ciupercă ce determină leziuni superficiale la nivelul pielii, în special în zona trunchiului şi a umerilor.

Vinovată de apariția acestei probleme este o ciupercă din genul Malassezia, care se regăseşte pe aproape toată suprafaţa pielii.

Potrivit dr. Mihaela Popa, aceasta determină apariţia leziunilor, care par a fi aproximativ la fel cu cele care apar după ce începeți să vă cojiți după ce v-ați expus prea mult timp la soare, vara, fără a menționa faptul că acestea nu dispar decât dacă le tratați cu medicamentele prescrise de medic. Problema este că această ciupercă se regăseşte atât în zonele de piele sănătoasă, cât şi în cele afectate, iar transformarea din formă nonagresivă (saprofită) în forma agresivă (parazită) este doar o chestiune de timp.

În general, rănile devin vizibile mai ales după expunerea la soare, dar există situații în care simptomele încep a se manifesta prin apariţia unor pete rotunde, care se pot extinde foarte repede. Totodată, trebuie menționat că nuanța acestora variază, de la tonuri mai deschise decât pielea la roz, bej sau chiar maro.

De cele mai multe ori, există câţiva factori care favorizează apariţia acestei boli. Spre exemplu, transpiraţia abundentă poate fi vinovată de apariția acestor ciuperci, dar, în același timp, sunt șanse ca și căldura sau umiditatea să ducă la aceste situații, deloc plăcute. De asemenea, aplicarea de substanţe grase pe piele, imunodepresia sau malnutriţia pot contribui la declanșarea afecțiunii, la fel cum se poate întâmpla și în cazul celor cu un sistem imunitar slab. Vă întrebați cum se tratează această afecţiune?

Riscul de recurenţă al bolii, mare în sezonul cald

„În cazul în care credeaţi că leziunile dispar de la sine, fără tratament, vă înşelaţi. Câteodată, oamenii se gândesc că, dacă nu îi mănâncă pielea sau nu îi doare, problema nu este atât de gravă şi amână vizita la medic, ceea ce este total greşit. De fapt, nu este nevoie decât de un control de specialitate, în urma căruia sunt examinate leziunile şi dacă medicul consideră necesar, se va solicita o examinare cu lampa Wood sau un examen micologic”, a explicat medicul.

În prezent, există trei tipuri de medicamente care vă pot ajuta la îndepărtarea ciupercii: şampoanele antifungice, cremele sau pastilele. Şampoanele sunt disponibile oriunde în farmacii, fără a vă trebui o reţetă medicală. În cazuri mai grave, vi se poate recomanda, însă, şi administrarea unei creme sau un tratament medicamentos.

Pentru a scăpa de rănile ce v-au apărut pe corp, tratamentul va fi urmat timp de câteva săptămâni, zona de aplicare depăşind, de fiecare dată, aria afectată. Partea bună a lucrurilor este că locul se vindecă destul de repede, dar trebuie avut mare grijă, pentru că riscul de recurenţă este mare, mai ales în sezonul cald.

Ca urmare, având în vedere faptul că vremea se va încălzi din ce în tare, este necesar să vă protejaţi corespunzător de razele solare. Un lucru bun se referă la faptul că boala nu este însoţită de complicaţii, cu excepţia modificărilor de culoare ale pielii, care pot persista şi o lună, două după tratament.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU