Poate nu ştiţi, dar răceala poate fi cauzată de mai mult de 200 de viruşi, însă, de cele mai multe ori, rinovirusul este principalul vinovat. Simptomele sale includ, în mod obişnuit, nas curgător şi strănut. Acesta este prezent pe toată durata anului cu două vârfuri de incidenţă (când cauzează peste 80% din răceli): în cursul toamnei şi la sfârşitul primăverii.
Cel mai frecvent apare la copii. Acest lucru se explică prin faptul că anticorpii împotriva virusurilor apar pe măsura înaintării in vârstă după expunerile la virus. În plus, un copil este mai contagios datorită concentraţiilor mai mari de virus din secreţii, precum şi datorită duratei mai mari de eliminare a virusului. Aşadar, nu este neobişnuit ca un copil sa aibă câte un episod de răceală in fiecare lună. Adolescenţii şi adulţii, în schimb, au în medie 2-4 răceli pe an.
Potrivit specialiştilor Centrului Medical „Cermed” din Constanţa, simpla răceală rămâne una dintre principalele cauze ale absenţei la muncă, în rândul angajaţilor şi de cele mai multe ori ne strică planurile de weekend şi nu numai.
Aceştia au precizat că simptomele de gripă sunt mai severe, durează mai mult şi pot include febră, frisoane, letargie şi dureri de cap.
„Majoritatea răcelilor trec de la sine, în scurt timp, însă dacă starea de sănătate se înrăutăţeşte, este semn ce impune un consult medical”, au explicat medicii.