De foarte multe ori, atunci când aveți o problemă cu dantura, medicii solicită efectuarea unei radiografii, pentru a studia atent zona afectată. Aceste radiografii sunt de folos pentru diagnosticarea problemelor la nivelul gurii și pentru efectuarea unor tratamente, dar, atenție, există diferite tipuri.
Nu știți ce tipuri de radiografii dentare există? Ce este sigur este că ele utilizează radiațiile X pentru a obține imagini ale structurilor dure și moi ale cavității bucale. De fapt, radiografiile dentare sunt imagini ale dinților și ale structurilor orale obținute cu ajutorul razelor X. Această radiație este capabilă să pătrundă și să treacă prin corp pentru a forma o imagine pe un film sau ecran. Potrivit dr. Cătălina Sava, în timpul procesului, razele sunt absorbite într-o măsură mai mare sau mai mică de diferite țesuturi. În funcție de cantitatea de radiație care ajunge la filmul radiografic, culoarea diferă. „De exemplu, ţesuturile moi, cu un conținut organic ridicat, sunt de culoare gri, iar aerul este negru. În schimb, structurile mai dense (cum ar fi osul, smalțul dinților și umpluturile metalice) sunt albe. Acestea blochează majoritatea radiațiilor. Alegerea este făcută pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului. Cu toate acestea, radiografiile dentare sunt grupate în două mari categorii: intraorale (filmul cu raze X este plasat în interiorul gurii) şi extraorale (în afara cavității bucale). De precizat că radiografiile dentare sunt capabile să furnizeze date despre starea țesuturilor interne ale gurii. Astfel, se pot detecta patologii care nu pot fi văzute cu ochiul liber, cum sunt cariile interproximale sau profunde, plombele inadecvate, abcesele, chisturile, tumorile ori diferite fracturi dentare și traume etc. Totodată, ele sunt utile înainte de efectuarea unor proceduri, deoarece dezvăluie starea dinților și a osului care îi înconjoară”, a explicat medicul.
De fapt, acestea sunt esențiale înainte de efectuarea intervențiilor chirurgicale și înainte de plasarea implanturilor. În principiu, radiografiile se folosesc și înainte de a începe tratamentul ortodontic, întrucât permit efectuarea de măsurători și proiecții pentru a alege cel mai bun tratament în funcție de nevoile pacientului. Printre altele, sunt utilizate în timpul efectuării anumitor terapii, deoarece permit vizualizarea zonei. Un tip de radiografie dentară recomandat uneori de către medici este şi ortopantomografia, numită și radiografie panoramică, una dintre cele mai utilizate tehnici în stomatologie. Ea surprinde întreaga gură, fălcile și dinții şi oferă o cantitate mare de date. Pentru realizarea sa, se folosește un dispozitiv special care se rotește în jurul capului pacientului. Apoi, filmul este plasat în afara cavității bucale, fiind o tehnică foarte confortabilă și simplă.Cu acest test, medicii stomatologi pot identifica patologii și anomalii situate în os sau în rădăcinile dentare. De asemenea, se pot vedea dinții care nu au erupt și se poate evalua starea maxilarelor și a articulațiilor. Foarte utilă este și tomografia computerizată dentară (CT), similară cu cea utilizată în medicina generală, care constă în realizarea a numeroase imagini din diferite unghiuri ale gurii pacientului. Acestea sunt procesate pe computer, unde se generează o imagine virtuală în cele trei dimensiuni ale gurii. Aşadar, la ora actuală există o mulţime de tehnici de investigare a sănătăţii orale, dar dacă este posibil, mergeți la clinici cu echipamente moderne, deoarece dispozitivele de radiologie digitală reduc expunerea la radiații.