25 Octombrie 2016
739 accesări
0 comentarii

Radioterapia utilizează doze controlate de radiaţie pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerul cervical, acest tip de radioterapie este adesea administrat împreună cu doze mici de chimioterapice. Radioterapia externă este de obicei administrată zilnic, 5 zile pe săptămână, cu pauză în weekend. În funcţie de mărimea tumorii, este posibil să aveţi nevoie de 1 până la 6 săptămâni de tratament. Fiecare şedinţă de radioterapie este scurtă şi va dura aproximativ 5-10 minute. Un alt tip de radioterapie utilizat se numește radioterapie internă sau brahiterapie.

Pentru tratamentul cancerului de col uterin sursa radioactivă este plasată în vagin. Aceasta oferă o doză mare de radiații direct în zona în care celulele canceroase sunt cel mai ușor de găsit, iar acest lucru ajută la minimizarea efectelor radiațiilor asupra țesuturilor sănătoase. Dispozitivul este plasat în vagin sau în uter doar pentru câteva minute, o dată pe zi, iar tratamentul este repetat de trei până la cinci ori, ceea ce face acest tratament convenabil pentru paciente. Tratamentul este administrat în ambulatoriu, iar femeile care îl urmează nu trebuie să rămână în spital peste noapte, ele putând continua activitățile normale de zi cu zi în timpul tratamentului.

Radioterapia este singurul tratament folosit pentru stadiul unu incipient al cancerului. Aceasta poate fi combinată cu chimioterapia pentru a trata stadiul doi avansat, stadiul III şi stadiul IV incipient pentru cancerul de col uterin.

Radioterapia este uneori folosită după intervenţia chirurgicală. În cazul cancerului în stadiu avansat (cand are loc o foarte mare diseminare către alte organe) radioterapia poate fi folosită ca tratament paliativ pentru a controla sângerarea şi durerea.

Cu cea mai actuală tehnologie IMRT-VMAT, acum există posibilitatea de a proteja organele de risc care sunt în apropierea tumorii pentru a nu fi afectate de tratamentul în sine, concomitent cu posibilitatea de a administra doze mari tumorii. Pentru anumiţi pacienţi, radioterapia oferă singura speranţă pentru a scăpa de cancer.

Efectele secundare includ: diaree; durere la urinare; sângerare din vagin sau rect; senzaţie de oboseală (fatigabilitate); senzaţie de rău (ameţeală); piele inflamată în regiunea pelviană, similară arsurii solare; îngustarea vaginului, care face actul sexual mai dureros; infertilitate; afectarea ovarelor, care de regulă va declanşa instalarea timpurie a menopauzei (în cazul în care nu s-a instalat deja menopauza); afectarea vezicii urinare şi a intestinelor, care ar putea duce la incontinenţă urinară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii