Piciorul diabetic defineşte un complex de leziuni ale piciorului care apar din cauza disfuncţiilor metabolice şi imunitare caracteristice diabetului zaharat. De aceea, pe lângă tratamentul de specialitate, pacienţii trebuie să aibă în vedere îngrijirea leziunilor.
„Pacienţii diabetici sunt predispuşi la ulceraţia piciorului, cu evoluţie rapidă. Când apar infecţii la nivelul acestei ulceraţii, acestea sunt foarte agresive şi se asociază adesea cu apariţia gangrenei ce poate duce la pierderea piciorului. Infecţia se dezvoltă la nivelul defectelor tegumentelor aparent banale şi se poate răspândi rapid printre planurile musculofasciale.
Atât în cazul ulcerelor varicoase, cât şi în cazul piciorului diabetic, este de mare importanţă prezentarea imediată a pacientului la medicul specialist pentru diagnosticarea corectă a afecţiunii şi instituirea de urgenţă a unui tratament adecvat.
Dacă leziunea este diagnosticată în timp util, se poate recurge la tratament local al plăgii, având în prezent la dispoziţie metode moderne de îngrijire ce constau în pansamente active extrem de eficiente. Acestea se adresează tuturor etapelor de evoluţie a plăgii şi au rezultate foarte bune în ceea ce priveşte cicatrizarea leziunilor”, susţin reprezentanţii Medical On Group din Constanţa.