Persoanele care au suferit diferite intervenţii chirurgicale care le afectează acum mişcarea trebuie să ştie că reabilitarea medicală este soluţia ideală pentru o recuperare cât mai rapidă.
Această reabilitare este extrem de importantă, mai ales în obţinerea independenţei fizice a persoanelor cu deficienţe fizice temporare sau permanente, rezultate în urma leziunilor traumatice sau a bolilor. Spre exemplu, un pacient operat poate să îşi recupereze stilul de viaţă (să se plimbe, să muncească) mult mai rapid dacă urmează proceduri de recuperare - reabilitare medicală sub supravegherea medicului specialist.
„O afecţiune musculo-scheletală este caracterizată prin durere şi pierderea funcţionalităţii, ceea ce limitează activităţile persoanei, restricţionând în consecinţă şi integrarea ei în societate. Programul de recuperare medicală iniţiat de către medic grăbeşte vindecarea, iar managementul durerii în timpul reabilitării este considerat deosebit de important. Acest lucru va permite pacientului să înceapă să mişte segmentele lezate cât mai repede. Genunchiul, de exemplu, prin poziţia sa intermediară, la nivelul membrului inferior şi fiind implicat în asigurarea mersului şi ortostatismului, cât şi slaba acoperire de ţesuturi moi, devine deosebit de predispus şi vulnerabil traumatismelor directe cât şi indirecte. Patologia traumatică de la nivelul genunchiului este frecvent întâlnită, iar în cele mai multe cazuri, doar cu ajutorul recuperării medicale acesta ajunge să îşi poată relua funcţiile. Ca urmare, hidrokinetoterapia este absolut necesară în majoritatea cazurilor, astfel mobilizarea în apă este mai puţin dureroasă datorită relaxării musculare, care se produce sub influenţa apei calde şi pierderii greutăţii corpului. Este de subliniat importanţa psihică a mişcării pasive. Pentru marea majoritatea pacienţilor, exerciţiile de hidrokinetoterapie pe care le fac în bazinul din spital sunt o adevărată plăcere”, a declarat dr. Oana Apostoiu, medic specialist recuperare şi reabilitare medicală. Specialistul a precizat că bazinul reprezintă un punct foarte important, unde, sub îndrumarea atentă a kinetoterapeutului, mişcările sunt corect executate.
Tot aici, pacienţii pot beneficia de duşul subacval, ca formă de hidroterapie, unde sunt obţinute efecte asemănătoare ale masajului clasic, acesta având şi rol sedativ şi vasomotor, atenuând astfel durerile şi îmbunătăţind circulaţia sângelui în corp.