28 Iulie 2016
7401 accesări
0 comentarii

Problemele de sănătate la copii, în sezonul estival, reprezintă un capitol aparte atât în medicina generală, cât şi în sectorul pediatrie, dermatologie şi alte specialităţi. Din cauză că masa corporală a copilului este mult mai mică decât a adultului, capacitatea corpului de a menţine apa este mult mai scăzută pe perioada verii, decât la adult. De aici pornesc cele mai multe dezechilibre care duc la apariţia afecţiunilor specifice sezonului cald.

Cu alte cuvinte, una din problemele specifice sezonului estival este deshidratarea care apare din cauza expunerii prelungite la soare, dar şi din cauza alimentaţiei necorespunzătoare, a stilului de viaţă nepotrivit sau chiar din cauza articolelor vestimentare care favorizează deshidratarea.

„Aş vrea să punctez câteva modalităţi de evitare a deshidratării copilului şi de cunoaştere a alimentaţiei sănătoase pentru evitarea problemelor digestive, dar şi pentru evitarea problemelor dermatologice care sunt atât de frecvente, pentru că foarte mulţi copii vin cu erupţii cutanate, edeme, urticarii şi eczeme solare şi cu multe alte forme de alergii”, menţio-nează dr. Ionica Ciortan, medic specialist medicină internă şi pediatrie.

Aşadar, aflăm că alimentele recomandate pe perioada verii la copii sunt cele bogate în conţinut hidric şi anume legumele şi fructele. De asemenea, sunt recomandate şi lactatele, precum iaurturile, kefirul, la care se adaugă şi carnea slabă (pui, peşte). Specialistul ne informează că aportul proteic este foarte important pentru copii, deoarece nu vorbim despre metabolism bazal, ci despre creştere şi dezvoltare. Nu trebuie să se exagereze cu consumul acestei categorii de alimente, dar nici să fie neglijată. Fructele şi legumele sunt bogate în apă, vitamine, oligoelemente, dar şi în proteine vegetale. Cel mai bine este să se consume fructele de sezon, proaspete.

„Rugămintea mea este să nu mai alimentaţi copiii iarna cu pepeni şi vara cu citrice, respectaţi fructul sezonului, la fel cum mâncam când eram noi mici. Dacă acum este piaţa plină de fructele sezonului, să le accesăm pe acestea, sub formă directă, spălate foarte bine, sub formă de salate, sucuri făcute în casă sau îngheţate. Spălaţi copiii pe mânuţe cât mai des! Salatele sunt foarte importante, precum şi legumele consumate sub toate formele”, sfătuieşte medicul specialist.

Obiceiurile alimentare greşite provoacă alergii

Legumele şi fructele trebuie spălate cât mai bine, iar coaja curăţată, mai ales când le administrăm la copii, pentru că în coajă se stochează toate elementele cu care sunt stropite, iradiate etc.

„Manevrarea de modificare genetică a fost introdusă ca să crească rezistenţa şi cantitatea produselor. Dar trebuie să ştim că ce introducem în organism, acelaşi rezultat îl avem şi în celulă, modificarea genetică se amprentează în genomul nostru celular. Din păcate, nu prea avem ce face, dar măcar să administrăm ali-mentele proaspete la copii. De asemenea, este foarte important să evităm alimentele congelate, vara, precum şi procesul de decongelare, deoarece congelarea peştelui şi a cărnii în general, precum şi decongelarea, creşte cantitatea de histamină pe care o descarcă intestinul când se întâlneşte cu ea, creşte inflamaţia la nivelul intestinului, iar copiii nu sunt dotaţi cu enzima numită diaminoxidază, care vine să retragă acea histamină, şi de aceea copiii dezvoltă intoleranţă alimentară şi alergii”, explică dr. Ionica Ciortan.

Iaurtul şi chefirul sunt recomandate pe perioada verii, în detrimentul laptelui dulce care poate să producă intoleranţă, balonări sau alergii. Pentru cei care au alergii sau intoleranţe la proteina laptelui de vacă, specialiştii recomandă laptele de origine vegetală (de migdale) care se poate procesa în casă, fără niciun adaos de conservanţi, şi care are concentraţia de calciu de 20 de ori mai mare decât laptele de origine animală.

„Recomandarea noastră este de a nu intra în acest vârtej de boală pe perioada sezonului, pentru că este aglomerat şi pentru că este de nedorit să se ajungă într-un spital unde poţi să mai pleci de acolo şi cu altele”, conchide medicul specialist.

Taguri articol: bebe alergii alimente dermatologie dezechilibre deshidratare edeme ionica ciortan intoleranţe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii